Video: Ukrajinci uništili ruski radar od 447.000.000 KM, otkriveno zbog čega su ga poslali

4
Radiosarajevo.ba
Video: Ukrajinci uništili ruski radar od 447.000.000 KM, otkriveno zbog čega su ga poslali
Foto: Collage / Ukrajinci uništili ruski radar

Ukrajinska vojska uspješno je uništila sofisticirani ruski radarski sistem Jastreb-AV, procjenjene vrijednosti 250 miliona dolara (više od 447 miliona KM), svojom bombom s GPS navođenjem, javljaju ukrajinske snage, a napad je zvanično potvrdilo i rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ruski su mediji u utorak, 2. januara, najavili da njihov štab u Ukrajinu šalje jedan od najsofisticiranijih radara za detekciju artiljerije kako bi zaštitili ruske trupe od sistema HIMARS kojeg je Kijevu svojevremeno donirao SAD.

Prema posljednjim informacijama s terena, Jastreb je uništio upravo HIMARS. Ironija kao da ne može biti veća, a sve su potvrdile i ukrajinske snage putem zvaničnog priopćenja na društvenim mrežama.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

"Tokom pregleda na jednoj od južnih tačaka bojišta, posada bespilotne letjelice 73. pomorskog centra ukrajinskih kopnenih snaga otkrila je artiljerijski sistem 1K148 Jastreb-AV.

Operateri Snaga za specijalne operacije, zajedno s jedinicom oružanih snaga te 140. posebnom mehaniziranom brigadom, izvršilo je napad HIMARS-om, a uslijed požara uništen je i neprijateljski sistem Jastreb-AV", stoji u informacijama ukrajinskih jedinica, a na društvenim je mrežama osvanula i snimka samog napada na ruski Jastreb.

Podsjetimo, radarski sistemi koriste elektromagnetne valove za odašiljanje signala i detekciju povratnih odraza od objekata u okolini, a njihov glavni zadatak je praćenje letjelica i raketa kako bi vojnim snagama na terenu omogućila brzo i precizno određivanje prisutnosti neprijateljskih objekata u zračnom prostoru.

Ali, Jastreb je nešto posebniji od toga jer je riječ o sistemu čiji je glavni posao da praćenjem putanje projektila precizno odredi odakle su lansirani. Nakon toga potrebno je samo dojaviti koordinate vlastitoj artiljeriji ili aviaciji i neprijateljsko topništvo može postati meta. Uz Jastreba, Rusija u Ukrajini otprije ima protuartiljerijski radar Zoopark, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije