Rusija će odlučiti o isporuci gasa preko Ukrajine na osnovu potražnje u EU

1
AA
Rusija će odlučiti o isporuci gasa preko Ukrajine na osnovu potražnje u EU
Foto: Arhiv / Plinovod / Ilustracija

Rusija će donijeti odluku o produženju sporazuma o isporuci gasa Evropi preko Ukrajine u zavisnosti od potražnje u Evropskoj uniji, rekao je u subotu, 30. decembra, visoki ruski diplomata.

U intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju RIA, Dmitrij Biričevski, direktor Odjeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva vanjskih poslova, istakao je da je EU u martu 2022. godine objavila namjeru da postepeno prestane da kupuje rusku energiju.

"U skorije vrijeme iz Kijeva su se čule izjave o njegovoj nezainteresovanosti za produženje ugovora o tranzitu", naveo je Biričevski.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Istakao je da će Ukrajina, ako odbije da produži sporazum koji ističe 2024. godine, izgubiti prihode koje dobija za tranzit.

Biričevski je rekao da postoje alternativni putevi za isporuku ruskog gasa u Evropu, uključujući one preko Turske kroz gasovode Plavi tok i Turski tok.

Upitan o mogućnosti razmjene zamrznutih sredstava između Moskve i Zapada, diplomata je rekao da su zapadne kompanije čija je imovina blokirana u Rusiji zainteresirane za takvu zamjenu.

"Spremni smo na svaki razvoj situacije sa zamrznutom imovinom. Čini se da bi šema međusobne razmjene koju je predložila ruska strana mogla biti od interesa za zapadne izvođače. Međutim, signale iz Brisela teško je nazvati optimističnim", naglasio je on.

Zapad je zamrznuo stotine milijardi ruske imovine kao odgovor na "specijalnu vojnu operaciju" Moskve u Ukrajini koja je počela u februaru 2022.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije