Kamala Harris vodi ispred Donalda Trumpa u tri ključne države

2
Radiosarajevo.ba
Kamala Harris vodi ispred Donalda Trumpa u tri ključne države

Američka potpredsjednica i predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke Kamala Harris vodi ispred bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa u tri ključne države, Wisconsinu, Pennsylvaniji i Michiganu, za četiri postotna boda, po ispitivanju New York Timesa i Siena koledža.

Za Harris bi, po ispitivanju, u te tri "swing države" glasalo 50 posto ispitanika, a za Trumpa 46 posto kada bi se izbori održali sada, prenosi Hina.

Ispitivanje je provedeno od 5. do 9. augusta na 1973 ispitanika.

Benjamina Karić objavila lijepe vijesti: 'Naši, najbolji, jedinstveni, sarajevski - ćevapi!'

Predsjednički izbori održavaju se 5. novembra.

Demokratski predsjednik Joe Biden povukao se iz izborne utrke 21. jula i podržao Harris.

Kamala Harris izabrala vojnog veterana za svog potpredsjednika

Trump je nakon Bidenovog lošeg nastupa u javnoj debati izborio prednost pred Bidenom u ključnim neodlučnim državama, no ulazak Harris u utrku promijenio je dinamiku.

Američka podrška izraelskom ratu u Pojasu Gaze, koji je izbio nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, izazvala je velike proteste i otpor prema Bidenovoj administraciji u tim državama, posebno u Michiganu, kod nekih liberalnih muslimanskih i arapskih zajednica.

Harris je imala nekoliko snažnih izjava o ljudskim pravima Palestinaca, no nije najavila značajne političke razlike u pogledu Gaze u odnosu na Bidena.

Ispitivanje Ipsosa, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak, pokazalo je da Harris na nacionalnoj razini vodi ispred Trumpa s 42 posto podrške prema 37 posto.

To ispitivanje provedeno je na 2045 ispitanika od 2. do 7. augusta, s marginom pogreške od oko 3 postotna boda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak