Kamala Harris na korak od zvanične nominacije: 'Ovo je neviđeno'

4
Radiosarajevo.ba
Kamala Harris na korak od zvanične nominacije: 'Ovo je neviđeno'
Foto: EPA - EFE / Kamala Harris

Kamala Harris je u petak, 2. augusta, izjavila da je "počastvovana" što je osigurala dovoljan broj glasova delegata za nominaciju Demokratske stranke za predsjednika, čime je postala prva crnkinja i osoba južnoazijskog porijekla koja vodi kandidaturu velike stranke.

Jaime Harrison, predsjednik Demokratskog nacionalnog komiteta, objavio je da je potpredsjednica dobila većinu glasova delegata kako bi postala kandidat stranke za izazivanje Donalda Trumpa u novembru, iako njena nominacija neće biti zvanična do ponedjeljka, kada se završava virtualno glasanje.

"Počastvovana sam što sam pretpostavljena kandidatkinja Demokratske stranke," rekla je Harris tokom online sastanka s pristalicama koji je bio emitovan uživo. Njen uspon sa pozicije zamjenice predsjednika na kandidaturu stranke završava turbulentnih nekoliko sedmica u američkoj politici koje su dovele do toga da je pretpostavljeni kandidat stranke, Joe Biden, obustavio svoju kandidaturu za reizbor nakon katastrofalnog nastupa na debati koji je izazvao lavinu poziva od izabranih demokrata, donatora i aktivista da se povuče.

Dinamični petak navečer: Magično Sarajevo pozvalo brojne turiste i građane u noćnu šetnju

Dinamični petak navečer: Magično Sarajevo pozvalo brojne turiste i građane u noćnu šetnju

"Sa podrškom više od 50% svih delegata već prvog dana glasanja, potpredsjednica Harris ima ogromnu podršku Demokratske stranke i vodi nas ujedinjene u našoj misiji da pobijedimo Donalda Trumpa u novembru," rekao je Harrison u izjavi. "Ali želim da budem jasan – još uvijek ima vremena za delegate da ispune svoje obaveze. Pozivam svakog delegata širom zemlje da iskoristi ovu priliku i glasa tako da krenemo u našu konvenciju u Chicago sa pokazom snage kao ujedinjena Demokratska stranka."

U video pozivu, Harrison je rekao da je brzina kojom se stranka ujedinila oko Harris bila "neviđena" i obećao da će stranka "stati uz potpredsjednicu Kamalu Harris i pokazati snagu naše stranke" na konvenciji u Chicagu.

Prije nego što je Biden odustao, stranka je odlučila da održi virtualno glasanje kako bi ga formalno nominovala prije konvencije zbog zabrinutosti oko ispunjavanja roka za glasanje u Ohaju. Harris će formalno prihvatiti nominaciju uživo na stranačkoj konvenciji koja će se održati od 19. do 22. augusta.

Republikanci su formalno nominovali Trumpa za predsjedničkog kandidata po treći put na stranačkoj konvenciji u Milwaukeeu prošlog mjeseca, samo nekoliko dana nakon što je bivši predsjednik preživio pokušaj atentata. Na konvenciji je otkrio svog izbor za zamjenika, desničarskog senatora iz Ohaja JD Vancea.

Očekuje se da će Harris sljedeće sedmice najaviti svog zamjenika, nakon brzog procesa provjere. Potpredsjednica će tokom vikenda obaviti razgovore s potencijalnim kandidatima. Među vodećim demokratama su guverner Pennsylvanije, Josh Shapiro, guverner Minnesote, Tim Walz, guverner Kentuckyja, Andy Beshear, senator iz Arizone, Mark Kelly i ministar transporta, Pete Buttigieg.

Ranije u petak, kampanja Harris je najavila da je prošlog mjeseca prikupila 310 miliona dolara, što je izvanredan iznos koji je djelomično potaknut porastom donacija od žena i mladih birača, javlja Guardian. Kampanja je rekla da je dvije trećine tog iznosa došlo od donatora koji su prvi put donirali. Prikupili su više od 200 miliona dolara tokom prve sedmice Harris kao predsjedničke kandidatkinje, što znači da je većina tog iznosa prikupljena nakon njenog uspona na čelo kandidature.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije