Donald Trump: Harris je odjednom postala crnkinja prije par godina

5
Radiosarajevo.ba
Donald Trump: Harris je odjednom postala crnkinja prije par godina
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Donald Trump je jučer na konvenciji doveo u pitanje rasni identitet demokratske protukandidatkinje Kamale Harris.

Kazao je kako je do nedavno naglašavala svoje azijsko-američko porijeklo, a zatim odjednom postala crnkinja. "Nisam znao da je crnkinja sve do prije nekoliko godina kada je odjednom 'pocrnjela'. Sada želi da je drugi doživljavaju kao crnkinju. Pa sada ne znam - je li Indijka ili je crnkinja?", rekao je Trump na konvenciji Nacionalnog udruženja crnih novinara u Chicagu.

Harris je odmah reagovala na Trumpove izjave i kazala da se radi o "već viđenoj predstavi". "Američki narod zaslužuje bolje. Zaslužujemo vođu koji shvata da nas razlike ne dijele, da su one bitan izvor naše snage", kazala je na sastanku crnačkog sestrinstva Sigma Gamma Rho u Houstonu, a prenosi BBC.

Johnu Turturru će biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala

Johnu Turturru će biti dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala

Harris je prva crna i azijsko-američka potpredsjednica, njeni su roditelji porijeklom iz Indije i Jamajke. Pohađala je Univerzitet Howard, historijski crnački univerzitet, i pridružila se pretežno crnačkom sestrinstvu Alpha Kappa Alpha. 

Ovo nije prvi put da je Trump napao svoje protivnike na temelju rase. Lažno je optužio Baracka Obamu, prvog crnog predsjednika, da nije rođen u SAD-u. Također je napao bivšu ambasadoricu u UN-u i svoju republikansku protukandidatkinju Nikki Haley lažno tvrdeći da ona ne može biti predsjednica jer njeni roditelji nisu bili američki državljani kad se rodila. 

Kamala Harris sustigla Donalda Trumpa u ključnim državama

Kamala Harris sustigla Donalda Trumpa u ključnim državama

Bivši američki predsjednik je tokom rasprave, uz postavljanje pitanja o rasi, kritikovao i pravnu karijeru Harris, rekavši da je pala na pravosudnom ispitu na početku svoje karijere. Njegovi su komentari izazvali smijeh među publikom. 

"Samo vam iznosim činjenice. Ona nije položila pravosudni ispit i nije mislila da će ga ikada položiti. Ne znam šta se kasnije dogodilo, možda ga je prošla", rekao je.

Harris je diplomirala na Pravnom fakultetu u San Franciscu 1989. New York Times piše da nije u prvom pokušaju prošla pravosudni ispit, ali da ga je položila u drugom. Državna advokatska komora Kalifornije navodi da ispit obično prolazi manje od polovine onih koji mu pristupe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije