Baerbock pohvalila Kamalu Harris: 'Žena velike energije i borac za transatlantske odnose'

2
Radiosarajevo.ba
Baerbock pohvalila Kamalu Harris: 'Žena velike energije i borac za transatlantske odnose'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Annalena Baerbock

Njemačka ministarka vanjskih poslova Annalena Baerbock opisala je potpredsjednicu SAD Kamalu Harris kao ženu velike energije i zbog zalaganja za snažne transatlantske odnose.

Harrisova je izvjesna kandidatkinja demokrata na predsjedničkim izborima u novembru. Formalnu nominaciju dobiće na nacionalnoj konvenciji stranke u augustu.

Prethodno se iz trke za novi mandat povukao predsjednik Joe Biden.

Bravo, Dijamantu: Edin Džeko donio izjednačenje Fenerbahčeu u Ligi prvaka

Bravo, Dijamantu: Edin Džeko donio izjednačenje Fenerbahčeu u Ligi prvaka

Očigledno namučen zdravstvenim problemima, Biden se na taj potez odlučio pod pritiskom sopstvene Demokratske partije i ocjene da on nije fit da se suoči sa republikanskim izazivačem Donaldom Trumpom.

Četiri petine Njemaca bi, da može, glasalo za Harrisovu, pokazuje jedna nova anketa. Sa Trampom u Bijeloj kući 2017-21. odnosi Washingtona i Berlina bili su zategnuti.

Baerbockova je rekla da je Harrisova ranije trpila kampanju mržnje i blaćenja. Tokom razgovora sa građanima Esena u ponedjeljak navečer, njemačka ministarka je za Harrisovu rekla da je strastveni borac.

"To je njena posebna vrlina", kazala je Baerbockova dodajući da je takav utisak stekla kada je američka političarka nastupila na Minhenskoj konferenciji o bezbijednosti u februaru, piše dpa.

Opisala ju je kao ženu koja tjera stvari do kraja i koja će podržavati ne samo Ukrajinu, već transatlantsku bezbijednost.

Ko god da pobijedi u SAD, Njemačka mora više da ulaže u odbranu, rekla je Baerbockova podsjećajući da je to ranije bio razlog za zabrinutost.

Tramp je, kao predsjednik, prozivao Berlin da slabo ulaže u zajedničku odbranu i NATO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije