Veliki problem na popularnom hrvatskom otoku: Turisti upozoreni na opasnost

6
Radiosarajevo.ba
Veliki problem na popularnom hrvatskom otoku: Turisti upozoreni na opasnost

Na jednom od najpopularnijih otoka u Hrvatskoj trenutno postoji neugodan problem. Usred sezone godišnjih odmora Jadransko more na korčulanskoj plaži iz snova je toliko zagađeno da postoji zdravstveni rizik za kupače, javljaju njemački mediji. 

Njemački RTL također piše kako na taj problem upozorava i hrvatski Zavod za zaštitu okoliša te savjetuju njemačke turiste neka budu oprezni pri odlasku na spomenutu plažu.

Otok Korčula jedna je od omiljenih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Kakva voda je u pravilu izuzetno dobra jer otok "oplakuje" morsku struju Pelješkog kanala.

Pogledajte kako izgleda spomenik Kulinu banu koji je otvoren u Banjaluci

Za sada nije poznato odakle dolazi zagađenje na zahvaćenom obalnom dijelu. Prema vlastima, uzorci se moraju redovito uzimati kako bi se provjerila kvaliteta vode. Tokom prethodnog nadzora, koji je obavljen samo nekoliko dana ranije, inspektori su zabilježili najbolje vrijednosti.

Tokom rutinske kontrole u općini Smokvica, koja se nalazi na otoku Korčuli, utvrđena je prekomjerna koncentracija fekalne klice: “Escherichia coli” (E. coli), poznate i kao koliformne bakterije.

A kada te bakterije uđu u tijelo, plivači mogu doživjeti zdravstvene probleme. Čak i samo plivanje može uzrokovati gastrointestinalne probleme poput proljeva ili čak infekcije ušiju, očiju, nosne šupljine i kože. Zavod za zaštitu okoliša stoga je izdao upozorenje za cijeli priobalni dio, piše Fenix-magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak