Pad ugostiteljstva na Jadranu: ‘Čak i bogati turisti kuhaju doma. Zašto? Osjećaju se prevareno‘

2
Radiosarajevo.ba
Pad ugostiteljstva na Jadranu: ‘Čak i bogati turisti kuhaju doma. Zašto? Osjećaju se prevareno‘
Foto: Pexels / Ilustracija

Ove godine, hrvatski turizam suočava se s izazovima koji se očituju kroz pad broja dolazaka stranih turista i smanjenje njihove potrošnje. Prema prvim neslužbenim podacima za juli, zabilježeno je oko pet posto manje dolazaka stranih turista u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu.

Najveće zabrinutosti izaziva pad broja gostiju iz Njemačke, ključnog tržišta za hrvatski turizam, koji je gotovo deset posto manji nego lani.

Iz Udruženja ugostitelja Hrvatske gospodarske komore stižu informacije o padu prometa u ugostiteljskim objektima na Jadranu, gdje su brojke niže od hrvatskog prosjeka. U istom tonu, ankete među članovima pokazuju da su ugostitelji na obali imali prosječni pad prihoda od 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Istra bilježi pad od 30 posto, Dalmacija između 10 i 20 posto, dok su otoci najpogođeniji s padom do 50 posto.

COVID-19 u FBiH: Šest smrtnih slučajeva i 188 novih slučajeva u  u prvih pola godine

COVID-19 u FBiH: Šest smrtnih slučajeva i 188 novih slučajeva u u prvih pola godine

Iako fiskalizacija Porezne uprave pokazuje da je iznos računa u ugostiteljskim objektima u julu bio šest posto veći u odnosu na prošlu godinu, uz 17 posto više izdanih računa, to ne odražava nužno rast potrošnje.

Predsjednica Udruženja ugostitelja Jelena Tabak napominje da su brojke na obali znatno lošije, što upućuje na smanjenje standarda i lošu situaciju koja je utjecala na potrošnju turista.

Cijena apartmana u Hrvatskoj veća od one u hotelu s pet zvjezdica

Cijena apartmana u Hrvatskoj veća od one u hotelu s pet zvjezdica

Jasmin Šabić, dugogodišnji poduzetnik u turizmu i bivši vlasnik agencije za najam vila u Istri, smatra da su visoke cijene usluga glavni razlog smanjenog interesa gostiju. Prema njegovim riječima, turisti, čak i oni s visokim primanjima, izbjegavaju skupe restorane i radije kuhaju kod kuće zbog osjećaja prevarene cijene, piše Jutarnji list.

"Ja imam dvije kuće za najam koje su izuzetno visoke dodane vrijednosti i tamo ne dolaze gosti koji si to ne mogu priuštiti. Činjenica je da su ti moji gosti u prethodnim godinama išli po restoranima barem tri puta sedmično, a sad više ne idu uopće jer ne žele plaćati precijenjene usluge. Kuhaju doma. Evo, sutra mi dolaze Englezi, kod kojih su cijene značajno više, primanja su viša i sve je kod njih skupo. Ni oni ne idu po restoranima jer se osjećaju prevareno i glupo. Jednu večer sam došao u kuću drugim gostima obaviti neku sitnicu i moji su gosti kuhali, pekli su nešto u pećnici, na roštilju", ispričao nam je Šabić koji posljednju godinu jako puno putuje, vidi tamo cijene i onda se grozi kad dođe kući.

"Imam puno prijatelja Njemaca i razgovaram s njima, ali i s mojim gostima i čujem da nisu sigurni da će opet doći k nama ako mogu putovati u druge destinacije za normalnu cijenu. Istra već duže vrijeme nije jeftina destinacija i to nam nije cilj, no ne smijemo se dovesti u situaciju da nam se gosti osjećaju izigrano", zaključuje Šabić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije