Debakl luksuznih smještaja na Jadranu, hiljade vila prazno: Evo za koliko vlasnici spuštaju cijenu

6
Radiosarajevo.ba
Debakl luksuznih smještaja na Jadranu, hiljade vila prazno: Evo za koliko vlasnici spuštaju cijenu
Foto: Pexels / Dubrovnik

Višak ponude u odnosu na potražnju, ali i pad potražnje, obilježit će ovu turističku sezonu i u segmentu kuća i vila za odmor, gdje je još pri tome priličan nered s cijenama zavladao još prošle godine, a nastavlja se i u ovoj sezoni.

Kako saznaje Jutarnji.hr rezultati nisu dobri, usred sezone na Jadranu stotine je praznih vila s bazenima, što vlasnike prisiljava na last minute ponude i drastično spuštanje cijena i do 30 posto i više.

Osim što tako u zadnji trenutak otimaju goste onima s normalnim cijenama, rade nepopravljivu štetu, ne samo cijelom segmentu smještaja u koji je uloženo puno novca, već i Hrvatskoj, koja se sve više doživljava kao precijenjena destinacija.

Senadin Lavić o intervjuu Željane Zovko: Skandalozno i licemjerno

Senadin Lavić o intervjuu Željane Zovko: Skandalozno i licemjerno

Zato se u narednoj sezoni nikako ne može očekivati dodatno podizanje cijena, već naprotiv, očekuju se korekcije od prosječnih 10-15 posto za rentanje vila, kažu poduzetnici u segmentu vila i kuća za odmor, kao i vodeće agencije koje se bave isključivo vilama s bazenima.

U nekim agencijama kažu za spomenuti portal da je broj rezervacija u vilama manji desetak posto nego ranije, i oni su sada u velikoj kampanji među vlasnicima nekretnina koje nastoje uvjeriti da snize cijene.

Drugi ipak kažu da je za spuštanje cijena malo kasno, te kako se to trebalo napraviti u proljeće, i zato treba biti razuman za sljedeći godinu, te što prije otvoriti booking za 2025.

Mještani zbunjeni: Rekordna temperatura u Jadranskom moru znatno spala

Mještani zbunjeni: Rekordna temperatura u Jadranskom moru znatno spala

Treći tvrde da "imamo manje gostiju, i to s ključnih tržišta kao što je njemačko, naprosto zato što turiste 'deremo' cijenama izvanpansionske ponude, prije svega u restoranima i trgovinama".

Statistika eVisitora kaže da je broj kuća za odmor od 2019. nabujao 46 posto u broju jedinica i 52 posto u broju kreveta, pa tako danas na tržištu u Hrvatskoj ima imamo ukupno 17.769 kuća za odmor s 96,5 hiljada kreveta (za poređenje, u hotelima trenutno ima oko 182 hiljade kreveta).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije