Visoke cijene i kritike: 'Kako Hrvati mogu živjeti s ovim cijenama?'

14
Radiosarajevo.ba
Visoke cijene i kritike: 'Kako Hrvati mogu živjeti s ovim cijenama?'
Foto: Pexels / Jadran/Ilustracija

Ove godine se nameće pitanje - je li turistička sezona u Hrvatskoj podbacila? Interne ankete među ugostiteljima otkrivaju značajan pad prihoda od 20 posto u julu u odnosu na isto razdoblje prošle godine. I dok neki tvrde da je ponuda bila usklađena s potrebama gostiju, drugi upozoravaju na potrebu za temeljitim promjenama u turističkoj strategiji.

Turisti koji su ove godine posjetili Hrvatsku iznose različite kritike. Jedna austrijska turistkinja izjavila je: "Cijene su vrlo visoke. Teško je zamisliti kako Hrvati mogu živjeti s ovim cijenama. Putovanje je najbolje iskustvo kada u potpunosti upoznate način života lokalaca."

S druge strane, ugostitelji u Hrvatskoj smatraju da cijene nisu pretjerane te da smanjenje cijena nije rješenje, ističući kako Hrvatska nije destinacija za masovni turizam.

Georgina objavila fotografiju sa Cristianom Ronaldom: Svi su komentarisali samo njene noge

Georgina objavila fotografiju sa Cristianom Ronaldom: Svi su komentarisali samo njene noge

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, broj gostiju nije opao. Iako rezultati za juli još nisu potpuno zbrojeni, od početka godine zabilježen je skroman rast od jedan posto u broju noćenja.

Hoće li Hrvatska i dalje zadržati svoju poziciju na turističkoj karti ili će sljedeće ljeto donijeti jasniju sliku o pravcu turističkog razvoja zemlje, ostaje za vidjeti. Dok se turizam suočava s izazovima, stručnjaci sugeriraju da je vrijeme za promišljanje i redefiniranje turističke ponude kako bi se bolje prilagodila potrebama i očekivanjima posjetitelja, piše Dnevnik.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije