Historijski trenutak: Bosna i Hercegovina otvorila pristupne pregovore s EU!

26
Radiosarajevo.ba
Historijski trenutak: Bosna i Hercegovina otvorila pristupne pregovore s EU!

Čelnici država članica Europske unije okupili su se danas, 21. marta na redovitom proljetnom sastanku gdje su donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba

Kako javlja naš izvor iz Brisela, još se raspravljaju finalni detalji. Ipak, zeleno svjetlo za našu zemlju je i zvanično dato! 

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen prošle sedmice ocijenila je da je BiH, otkako je dobila kandidacijski status, napravila ''impresivne korake'' u europskim integracijama.

Opljačkan još jedan kafić u Sarajevu: Prepoznajete li lopova sa snimka?

"Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju, te Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma", rekla je tada von der Leyen.

Pored razgovora o Bosni i Hercegovini, čelnici EU-a na summitu su raspravljali o nizu drugih važnih tema, uključujući kontinuiranu potporu Ukrajini, pitanje sigurnosti i odbrane, razvoju situacije na Bliskom istoku te migracijskim pitanjima.

Također, na marginama sastanka održan je Euro summit na kojem se raspravljalo o gospodarskoj situaciji.

Hoće li europski lideri danas Bosni i Hercegovini dati 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora?

Podsjetimo, u decembru je, u izvještaju iz Brisela, naznačeno šta sve naša zemlja mora učiniti kako bi se na ovom sastanku dalo zeleno svjetlo za otvarenje pregovora BiH za članstvo u Europskoj uniji. 

Spomenuta su tri ključna europska zakona, te sporazom s Frontexom. Naša zemlja je svoje obaveze skoro pa ispunila, imajući u vidu da su usvojena dva zakona (Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te Zakon o sprečavanju sukoba interesa) te se radi na finaliziranju sporazuma s Frontexom.

Sada nas 'koči' zakon o sudovima, koji je 'stao' već nekoliko puta na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Problem u ovom prijedlogu je sjedište Apelacionog suda. Kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, na stolu je nekoliko prijedloga. Predstavnici vladajućih stranaka iz manjeg bh. entiteta RS ne odustaju od Banja Luke, dok su predstavnici Trojke kao alternative ponudili Istočno Sarajevo, a onda i Sokolac. 

Pored toga, europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je čak u ove zakone dodao i tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, što je za naš portal u razgovoru otkrio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak