Znate li šta je Europsko vijeće? Evo i kako funkcioniše glasanje

1
N. Žunić
Znate li šta je Europsko vijeće? Evo i kako funkcioniše glasanje
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Bosna i Hercegovina je pred otvaranjem pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji, a broji građani željno iščekuju četvrtak, 21. marta, kada bi trebala biti poznata odluka Europskog vijeća, čiji pozitivan glas je potreban kako bi se i formalizovao ovaj ogroman korak za našu zemlju. 

U prethodnih nekoliko sedmica, građani Bosne i Hercegovine su dosta slušali i čitali o raznim EU tijelima, koji su nadležni za različite dijelove Europske unije. Kada je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, saopštila da će ovo tijelo dati zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s BiH, mnogi su pomislili da je donesena konačna odluka. 

Ipak, Europska unija, kao nadnacionalna organizacija, zna biti dosta komplikovana, posebno imajući u vidu da postoje razna tijela čije su nadležnosti različite. Upravo zato izjava von der Leyen, iako značajna i svakako jako pozitivna za Bosnu i Hercegovinu, ne znači ništa bez Europskog vijeća, tijela koje okuplja predsjednike i premijere država Europske unije.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Važno je napomenuti da postoji i Vijeće Europske unije, koje nema veze s odlukom Europske komisije, niti generalno s europskim putem Bosne i Hercegovine. Postoji i Vijeće Europe, koje, pak, nema veze s Europskom unijom - radi se o potpuno drugom tijelu koje okuplja sve države Europe, a ne samo članice EU. 

Dakle, Europsko vijeće okuplja osobe koje predvode države članice EU, a sastancima prisustvuju i predsjednik Europske komisije, predsjednik Europskog vijeća, te Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost. Važno je istaći da njihovi sastanci traju više dana, dva puta godišnje, odnosno jednom u šest mjeseci.

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

Upravo zbog toga je značajno što Bosna i Hercegovina, barem prema svim najavama, koristi ovu priliku da otvori pristupne pregovore s EU. Naime, građani BiH bi, da nisu ispunjeni uslovi postavljeni u novembru prošle godine, morali čekati barem još pola godine, kako bi se uopšte dala šansa našoj zemlji da otvori pregovore o članstvu u EU. 

Što se tiče glasanja u EV, svaka odluka se donosi koncenzusom, odnosno jednoglasno. Ovo je važno za BiH iz razloga što jedan negativan glas bi mogao značiti privremeni krah EU puta za našu zemlju. Srećom, kao što je za portal Radiosarajevo.ba potvrđeno od izvora bliskog ovom EU tijelu, ne bi trebalo biti sumnje u ishod glasanja. 

Naš izvor kaže kako je najveći problem bio u Nizozemskoj, Danskoj i Francuskoj, ali da je podrška drugih zemalja, najviše Njemačke, bila ključna da naša država može 'komotno' očekivati otvaranje pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Važno je, također, istaći da puno toga zavisi od formulacije odluke Europskog vijeća. Naime, moguće je da će se dati saglasnost za otvaranje pregovora za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, ali da neće biti otkriven datum formalnog početka pregovora. Da bi se ovo desilo, mora doći do takozvane 'međuvladine konferencije', gdje će delegacija iz BiH razgovarati s delegacijom iz EU o tome kako bi pregovori trebali da teku. 

BiH na putu ka EU: Šta nas čeka poslije otvaranja pregovora?

BiH na putu ka EU: Šta nas čeka poslije otvaranja pregovora?

Mogući scenarij je da će samo formalno biti dato zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH, a da bi se datum mogao znati tek po ispunjenju dodatnih uslova koje postave institucije Europske unije. Ovo bi se moglo desiti i po završetku takozvanog Screeninga, kada delegacija EU, zajedno s predstavnicima BiH, objavi izvještaj gdje naša zemlja 'stoji' u vezi s poglavljima (koja će se detaljno pratiti kada počnu pregovori). Ako izvještaj bude pozitivan, dobili bi službeni početak pregovora, a ako bude negativan, određene promjene će se napraviti kako bi se pregovori otvorili.

U svakom slučaju, sve će biti poznato 21. i 22. marta, kada se održava naredni sastanak Europskog vijeća. Građani Bosne i Hercegovine će sigurno željno iščekivati pozitivnu odluku ovog EU tijela. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije