Hoće li europski lideri danas Bosni i Hercegovini dati 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora?

12
Radiosarajevo.ba
Hoće li europski lideri danas Bosni i Hercegovini dati 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Titova ulica u Sarajevu

Europsko vijeće zasjeda danas, 21. marta, u Briselu gdje raspravljaju o proširenju Europske unije, a očekuje se da će Bosna i Hercegovina dobiti 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora s EU.

EU je dodijelila Bosni status kandidata u decembru 2022. Europska komisija je prošle sedmice dala pozitivnu preporuku za početak formalnih pregovora o pristupanju, što sada planiraju slijediti EU lideri.

Prema onome što je ranije objavio Politico, tekst koji će usvojiti Europsko vijeće uključuje uvjete za pregovore o pristupanju, navodeći da sljedeći dio procesa može započeti 'tek nakon što se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022.,' što znači da BiH mora ostvariti više napretka u svojim zadacima prije nego što može ući u blok.

Adna Helić prozvala "kolege" koji su je otpratili nakon hapšenja: Kakva komedija od ljudi

Adna Helić prozvala "kolege" koji su je otpratili nakon hapšenja: Kakva komedija od ljudi

Nizozemski parlament usvojio je jučer, 20. marta, prijedlog da se u odluku Europskog vijeća ugrade zahtjevi ove države kada je u pitanju otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Prihvaćen je prijedlog Gijsa Tuinmana i Thoma van Campena da Europsko vijeće donese Odluku o otvaranju pregovora, ali da do Međuvladine konferencije i zvaničnog otvaranja pregovora BiH mora ispuniti određene uslove.

Otvaranje pregovora prihvatio je jučer i njemački Bundestag kao i Češka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije