I Nizozemska dala 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora EU sa BiH, ali imaju uslove

0
Radiosarajevo.ba
I Nizozemska dala 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora EU sa BiH, ali imaju uslove
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mark Rutte, premijer Nizozemske

Nizozemski parlament usvojio je prijedlog da se u odluku Europskog vijeća ugrade zahtjevi ove države kada je u pitanju otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

BiH može početi pregovore o ulasku u EU tek kada ispuni preduslove. Istovremeno je odbijen prijedlog da EU sa BiH odmah otvori pregovore, kao i to da ih odgodi za šest mjeseci.

Prihvaćen je prijedlog Gijsa Tuinmana i Thoma van Campena da Europsko vijeće donese Odluku o otvaranju pregovora, ali da do Međuvladine konferencije i zvaničnog otvaranja pregovora BiH mora ispuniti određene uslove.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Premijer ove zemlje Mark Rutte sutra će glasati 'za', ali će insistirati da BiH ispuni uslove koje Nizozemska traži.

U zaključku koji je usvojen navode da BiH nije u potpunosti ispunila uslove koje je Evropsko vijeće u decembru 2023. stavilo pred BiH.

U izvještaju navode kako Europska komisija uz svom izvještaju Vijeću ističe pomake i napredak koji je napravljen, no da ima još toga što se mora uraditi u pogledu vladavine prava, migracija, borbe protiv korupcije, stabilnosti institucija i usaglašavanja sa pravnom stečevinom EU. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije