Konaković iz Brisela: "EU traži traži tehničke izmjene Izbornog zakona, apelujem na zdrav razum"

10
L. Memčić
Konaković iz Brisela: "EU traži traži tehničke izmjene Izbornog zakona, apelujem na zdrav razum"
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas, 7. marta, u Briselu s europskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyijem kojeg je informisao o evidentnom napretku koji je BiH ostvarila.

Podsjetimo, 21. marta 2024. godine je sjednica Europskog vijeća na kojoj će biti razmatrano da li će biti otvoreni pregovori za članstvo naše zemlje u EU. Prema riječima Konakovića, BiH je u Briselu dobila pohvale, ali ostalo je još puno posla koji se mora uraditi u naredne dvije sedmice ako želimo otvaranje pregovora.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Konaković je kazao su ostale dvije ključne stvari koje moraju piti riješene - integritet izbornog procesa i zakon o sudovima. 

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

"Dobili smo ponovo pohvale iz Brisela za sve procese koji su do sada, kako oni tvrde, bolji nego ikada u Bosni i Hercegovini, kažu da ovako vlast ranije nije radila. Ipak postoje još neke obaveze koje su pred nama i u ovoj završnici mi se čini da možda čak i nisu nemoguće.

Stvari oko kojih već dugo razgovaramo priveli smo kraju, imamo samo nekoliko nedoumica. To je u zakonu o sudovima famozno sjedište, a kod ovog dijela integriteta izbornog zakonodavstva, cijenimo da to treba razdvojiti u dva dijela - jedan je izborno zakonodavstvo koje se tiče reforme Ustava i implementacije presuda Međunarodnih sudova i zahtjeva HDZ-a, a s druge strane izborni integritet i pitanje CIK-a bi se moglo riješiti u skorijem roku i to bismo zaista trebali uraditi da nam (Christian) Schmidt ne nameće neke svoje odluke jer bi bilo bolje da političari u BiH nađu rješenja", kazao je Konaković za Radiosarajevo.ba.

Konaković kaže da smo između te dvije krajnosti, jedna je puno učinjenog, a s druge strane zahtjevi Europske unije koji su pred bh. političare ranije postavljeni.

Urađen veliki korak na putu ka EU: Vijeće ministara usvojilo ključni europski zakon!

Urađen veliki korak na putu ka EU: Vijeće ministara usvojilo ključni europski zakon!

"Ne mogu reći sa sigurnošću da se neće otvoriti pregovori ni u ovom slučaju, ali ono što je jako važno, rekli su nam: zakonom o sudovima i izbornim integritetom otvarate pregovore 100 posto. Mislim da na ulog koji je pred nama, trebali bismo neki napor učiniti da se ovdje nađu finalna rješenja", naveo je.

Lider HDZ-a Dragan Čović u prethodnom periodu nekoliko puta jasno je potcrtao da neće pristati na rješavanje tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH bez rješenja pitanja izbora člana Predsjedništva BiH, ili kako to Čović voli reći, legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH.

Konaković navodi da je Čovićeve zahtjeve moguće rješavati samo u obliku cjelokupne izmjene izbornog zakonodavstva koje podrazumijeva izmjene Ustava.

"To svi na isti način gledamo. I Europska unija i svi ministri vanjskih poslova koji su posjetili BiH, i razgovarali smo o tome. Svi se slažu da je pitanje izbornog integriteta primarno, niko ne zanemaruje niti odbija da se razgovara i o zahtjevima HDZ-a, ali ponovit ću, mislim da je to moguće rješavati samo u obliku cjelokupne izmjene izbornog zakonodavstva koje podrazumijeva izmjene Ustava. Zaista je neozbiljno, da ne kažem težu riječ, da se u ovom trenutku sve što smo izgradili teškom mukom na europskom putu prospe zarad tih nekih detalja, da naše obaveze ne isporučimo do kraja.

Apelujem na zdrav razum i hladnu glavu naših lidera koji su, da budemo iskreni, uspjeli prvi put nakon deceniju i više vratiti BiH skoro pa u samu srž europskih procesa. Malo nam fali, ne bismo trebali biti isključivi nego pokazati maksimum razuma i tolerancije", istakao je Konaković.

Još uvijek se radi i na usaglašavanju zakona o sudovima, a ono što je goruća tema je sjedište Višeg suda. Predsjednik SNSD-a i bh. entiteta RS Milorad Dodik traži da sjedište bude u Banjoj Luci, na šta lideri stranaka Trojke (SDP, Naša stranka, Narod i pravda) ne pristaju. Oni traže da sjedište novoformiranog Višeg suda bude u Istočnom Sarajevu.

Urađen veliki korak na putu ka EU: Vijeće ministara usvojilo ključni europski zakon!

Urađen veliki korak na putu ka EU: Vijeće ministara usvojilo ključni europski zakon!

Opozicioni političari iz bh. entiteta RS prethodnih dana spekuliraju o tome da je Dodik pristao na prijedlog Trojke, no Konaković kaže da ne želi razgovarati o spekulacijama.

"Vidio sam opozicione političare koji imaju svoje viđenje, da su do sada htjeli, da ih zanima europski put, mogli su pomoći puno više. U zadnjih nekoliko dana imali smo vrlo intenzivnu saradnju po pitanju Zakona o sukobu interesa sa Dodikom i ostalim akterima. Bitno mi je da zadržimo takve odnose do kraja i da pokušamo naći rješenja za dokumente koji su nam sad na stolu", rekao je Konaković u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Važno je podsjetiti da je na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, održanoj jučer, 6. marta, usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je jedan od dva uslova za otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

Uskoro će se ovaj Prijedlog zakona naći pred zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, potom i Domu naroda, a hitne sjednice oba doma zakazane su za sutra, 8. marta, na kojima se očekuje usvajanje ovog zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije