Konaković i Szijjarto se sastali u Budimpešti, pogledajte šta su potpisali

3
Radiosarajevo.ba
Konaković i Szijjarto se sastali u Budimpešti, pogledajte šta su potpisali
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH / Konaković i Szijjarto na sastanku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u Budimpešti gdje se jutros sastao s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom.

Nakon svečanog dočeka i sastanka potpisan je Akcijski plan o dijeljenju znanja o procesu pristupanja EU između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Akcijski plan potpisali su Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

"Današnje potpisivanje, ali i posjeta Mađarskoj još jedna je potvrda dobrih odnosa ove dvije države", istakli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Konaković će u okviru radne posjete Mađarskoj, na poziv ministra Szijjarta, sudjelovati na godišnjem sastanku šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava Mađarske na kojem će govoriti o europskom putu i napretku koji je BiH ostvarila uoči izvještaja Europske komisije i odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Riječ je o vrlo važnom skupu koji je Mađarska ponudila kao pomoć svoje diplomatsko-konzularne mreže kada je riječ o lobiranju, zagovaranju i promicanju informacija o napretku BiH na putu ka EU.

Od 1. jula ove godine Mađarska će preuzeti predsjedanje Vijećem EU, a kao jedan od ciljeva mađarskog predsjedanja najavljeno je ubrzavanje procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije