Konaković na pressu sa Baerbock: 'Putovanje Dodika u Moskvu je slika kakvu smo već vidjeli'

5
A. S.
Konaković na pressu sa Baerbock: 'Putovanje Dodika u Moskvu je slika kakvu smo već vidjeli'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Annalena Baerbock i Elmedin Konaković

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock u Sarajevu se u utorak, 5. marta, sastala sa šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem. 

Nešto ranije Annalena Baerbock se sastala i sa Christianom Schmidtom, gdje su zajedno dali veliku podršku našoj zemlji, te razgovarali o izbornom procesu i europskom putu BiH.

Baerbock i Konaković su nakon sastanka organizirali konferencija za medije.

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

"Na listama naših najvažnijih ekonomskih saradnika, Njemačka je u samom vrhu. Obim naše ekonomske razmjene na najbolji način oslikava naše dobre veze. Mi godišnje izvezemo preko tri milijarde u vrijednosti robe iz BiH. Pogledajte koliko izvozimo u druge zemlje, koje neki političari nazivaju prijateljskim", kazao je Konaković.

Naglasio je koliko je bitno za BiH narednih nekoliko sedmica.

Elmedin Konaković
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković

"Prilika da BiH otvori pregovore sa EU zaista se može zvati historijskom. Mnogo je drugačiji pristup po pitanju samog proširenja jeste otvorio priliku vlastima da uhvate taj evropski voz", dodao je šef bh. diplomatije.

Naglasio je da se govorio o svim detaljima i veoma je važna poruka naša poruka opredijeljenosti borbe protiv korupcije na kojoj insistiraju naši partneri.

"Činjenice da su u zatvoru bivši direktor OSA-e i predsjednik Suda BiH te osuđen premijer FBiH pokazuju koji stepen korupcije u BiH živi dugo godina, ali ovog puta sistem pokazuje spremnost da se obračuna i s najvišim nosiocima funkcija u našoj zemlji i opredijeljnost da se korupcija počne riješavati na adekvatan način”, dodao je Konaković.

Nakon toga novinarima se obratila gošća iz Njemačke.

“Vi ste ovdje osjetili da je najveći otrov za čovječanstvo nasilno mijenjanje granica. To je donijelo toliko patnje na našem kontinentu i cijelom svijetu i zbog toga i vrijedi ono što vrijedi za sve zemlje i to govorim drugim kandidatima za pristupanje. Jedna zemlja samo zajednički može članom EU. Vlada ne može djelovati bez opozicije, politika ne može djelovati bez civilnog društva, jedna regija ne može djelovati bez druge regije. sve snage iz jedne zemlje su za ovo potrebne", dodala je Baerbock.

Annalena Baerbock
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Annalena Baerbock

Zatim je istakla šta je toliko važno na putu BiH prema EU.

"Stalno naglašavamo da secesionističke fantazije koje na ovom putu žele stavljati kamenje, putu ka EU te fantazije ćemo jasno imenovati. Samo zajedničko zalaganje i zajednička BiH može da ide ka EU i o tome sam posebno govorila sa članicom Predsjedništva BiH (Željka Cvijanović, op. a.)”, podvukla je Baerbock.

Jedno od pitanja nakon uvodnog obraćanja bilo putovanje Milorada Dodika u Moskvu kod ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Zabrinjava me retorika na pogledu na Rusiju vidimo da rat odvajanja Putina od Evrope je rat narativa, jezik koji se koristi se kao za sredstvo za razdvajanje i to je važno za veliko pitanje investicija. Upućujem apel Banjoj Luci da na EU putu koračaju zajednički”, poručila je ona.

Schmidt se sastao sa Baerbock: Zajedno ćemo nastaviti raditi na trajnom miru i stabilnosti u BiH

Schmidt se sastao sa Baerbock: Zajedno ćemo nastaviti raditi na trajnom miru i stabilnosti u BiH

O tome je nakon Baerbock govorio i Konaković...

"Putovanje Dodika u Moskvu je slika kakvu smo već vidjeli. To je problem o kojem pričamo", dodao je Konaković i nastavio: Ne želimo i ne tražimo kraticu da postanemo zemlja članica EU. Klučno pitanje je šta će se desiti ako BiH ne nastavi europski put? Kolega iz Sjeverne Makedonije u Antaliji je nedavno to dobro objasnio. Nadam se da to tog scenarija neće doći", podvukao je Konaković, koji nije želio komentirati Dodikove objave na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) o dolasku Annelene Baerbock u Sarajevo.

Njemačka ministrica je u društvu šefa bh. diplomatije Elmedina Konakovića u utorak ujutro, 5. marta, prošetala Sarajevom prije zvaničnih sastanaka sa domaćim predstavnicima.

Kako je sve to izgledalo možete vidjeti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije