Konaković nakon sastanka s EU diplomatama: "BiH je sto posto usklađena s vanjskom politikom EU"

2
Radiosarajevo.ba
Konaković nakon sastanka s EU diplomatama: "BiH je sto posto usklađena s vanjskom politikom EU"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković na press konferenciji koja je održana nakon sastanka sa ministrima vanjskih poslova Italije i Austrije Antonijem Tajanijem i Alexanderom Schallenbergom, kazao je da bi na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH mogao biti razmatran i zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Ovaj zakon je jedan od uvjeta za otvaranje pregovora za Europskom unijom.

"Urađeno je jako puno na europskom putu od njihove zadnje posjete. Vidjet ćemo da li je to dovoljno s obzirom da imamo još neke uslove koje bismo trebali do same sjednice ispuniti. Neki su u proceduri. Mislim da ćemo možda već i danas imati zakon o sukobu interesa na sjednici, kolegij imamo odmah nakon ove press konferenecije", rekao je Konaković.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Naveo je kako je početak pregovora s Frontexom važna stvar, posebno u svjetlu ilegalnih migracija. 

"U ovom trenutku od EU nam treba liderstvo. Ne može se govoriti samo o birokratskim pocesima i procedurama. To oba moja prijatelja razumiju i demonstriraju liderstvo od ove dvije prijateljske zemlje. Podvukli smo važnost ekonomskih procesa i ponovit ću da obim trgovinske razmjene BiH sa EU ima u potpunom ili punom kapacitetu. Nemoguće je pronaći ni približnu alternativu, to je naša sudbina u ekonomskom smislu.

Ona može biti unaprijeđena. Ako se paket podrške impelementira kako je planirano, BiH dobija novih milijardu eura za podršku svojoj ekonomiji i dobija priliku da svoje tržište značajno integriše u tržitše EU, čak i prije pristupanja. To je ono što liječi naše strahove od duplog penzionog fonda i garantuje mladim ljudima perspektive, a ne odlazak u zemlje Zapadne Evrope gdje traže budućnost", rekao je Konaković.

Poručio je kako je važno i potcrtati da je BiH sto posto usklađena s vanjskom politikom EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije