Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

13
N. Žunić
Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Cijela Bosna i Hercegovina željno iščekuje četvrtak, 21. marta, i petak, 22. marta, a razlog za to je sjednica Europskog vijeća u Briselu. Naša zemlja je dobila zeleno svjetlo Europske komisije za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, ali se još čeka konačna odluka.

Političari u Bosni i Hercegovini, a to posebno vrijedi za članove 'Trojke', naglašavaju ovo kao jedan od najvećih dana u historiji naše zemlje. Otvaranje pregovora za pristupanje Europskoj uniji dovelo bi Bosnu i Hercegovinu pred vrata ostvarivanja najvećeg (ili možda jedinog?) vanjskopolitičkog cilja skoro svake političke stranke u BiH. 

Upravo zbog toga su brojni građani BiH uzbuđeni zbog potencijalno pozitivne odluke koju će donijeti Europsko vijeće na svom sastanku koji se održava kasnije ove sedmice. Tome ide u prilog i pozitivno mišljenje Europske komisije, kao i izjave Ursule von der Leyen, predsjednice ovog tijela Europske unije. 

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

"Dobra vijest je da ćemo dati zeleno svjetlo za početak pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Otkako je dobila kandidatski status, Bosna i Hercegovina je uradila mnogo. Vanjska politika je u potpunosti usaglašena sa EU", rekla je von der Leyen 12. marta, a ubrzo nakon njene najave, Europska komisija je objavila i pozitivno mišljenje o napretku naše zemlje. O tome možete čitati više OVDJE

Hladan tuš stigao poslije odličnih vijesti

Ipak, mnoge građane Bosne i Hercegovine su ubrzo nakon pozitivnog mišljenja EK i Ursule von der Leyen dočekale loše vijesti. U petak, 15. marta, ugledni list Politico je najavio da bi dvije zemlje mogle blokirati donošenje odluke o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. 

Šok za Bosnu i Hercegovinu: Dvije zemlje bi mogle blokirati otvaranje pregovora s EU?

Šok za Bosnu i Hercegovinu: Dvije zemlje bi mogle blokirati otvaranje pregovora s EU?

"Barbara Moens piše u izvještaju da nekoliko zemalja Europske unije, uključujući Nizozemsku i Dansku, upozorava da Europsko vijeće iduće sedmice ne bi trebalo tako jednostavno dati zeleno svjetlo BiH da započne pregovore o pristupanju EU, kao što je to preporučila Europska komisija ranije ove sedmice", napisao je tada Politico

Europsko vijeće, kao jedno od glavnih tijela u Europskoj uniji, mora donijeti odluku koncenzusom, to jeste jednoglasno, te bi jedan negativan glas mogao značiti krah za Bosnu i Hercegovinu, barem što se tiče ovog sastanka. 

Srećom po našu zemlju, situacija je jasna - barem tako kaže izvor portala Radiosarajevo.ba iz Brisela. Naime, naš izvor kaže da skepsa pojedinih država postoji, ali da će odluka Europskog vijeća biti pozitivna po našu zemlju

"Skeptične su Nizozemska i Francuska, ove države su za sada rekle da nije urađeno dovoljno na reformama za ovu odluku. Tu je i Danska, ali oni se mogu nagovoriti. Tek su opet otvorili ambasadu u Sarajevu, samo vole da se 'prave jaki'", kaže nam dobro obaviješten izvor iz Brisela. 

Europski parlament donio bitnu odluku: Hoće li BiH uspjeti ispuniti ovaj zahtjev ako uđe u EU?

Europski parlament donio bitnu odluku: Hoće li BiH uspjeti ispuniti ovaj zahtjev ako uđe u EU?

Što se tiče ostalih zemalja u EU, po pitanju Bosne i Hercegovine su poprilično ujedinjene. Izvor portala Radiosarajevo.ba iz Brisela kaže da ideju otvaranja pregovora s našom zemljom podržava i - Viktor Orban. 

Šta se do sada uradilo da bi se pregovori otvorili?

U decembru je, u izvještaju iz Brisela, naznačeno šta sve naša zemlja mora učiniti kako bi se na ovom sastanku dalo zeleno svjetlo za otvarenje pregovora BiH za članstvo u Europskoj uniji

Spomenuta su tri ključna europska zakona, te sporazom s Frontexom. Naša zemlja je svoje obaveze skoro pa ispunila, imajući u vidu da su usvojena dva zakona (Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te Zakon o sprečavanju sukoba interesa) te se radi na finaliziranju sporazuma s Frontexom.

Sada nas 'koči' zakon o sudovima, koji je 'stao' već nekoliko puta na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Problem u ovom prijedlogu je sjedište Apelacionog suda. Kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, na stolu je nekoliko prijedloga. Predstavnici vladajućih stranaka iz manjeg bh. entiteta RS ne odustaju od Banja Luke, dok su predstavnici Trojke kao alternative ponudili Istočno Sarajevo, a onda i Sokolac. 

BiH na putu ka EU: Šta nas čeka poslije otvaranja pregovora?

BiH na putu ka EU: Šta nas čeka poslije otvaranja pregovora?

Pored toga, europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je čak u ove zakone dodao i tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, što je za naš portal u razgovoru otkrio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković. Ipak, prema svim najavama iz Brisela, čini se da i bez usvajanja ova dva zakona, našu zemlju očekuju dobre vijesti 21. i 22. marta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije