Denis Bećirović razgovarao s ministrom za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Stephenom Doughtyjem

7
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović razgovarao s ministrom za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Stephenom Doughtyjem

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s državnim ministrom za Evropu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) Stephenom Doughtyjem.

Riječ je o prvom susretu s novim ministrom u Vladi UK nakon formiranja nove Vlade UK.

Tokom razgovora, Bećirović je ukazao na aktuelne političke, sigurnosne i druge izazove u Bosni i Hercegovini i regiji, s posebnim osvrtom na antidaytonske i antiustavne aktivnosti organa vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Rs.

Ministar Ramo Isak otkrio zašto spot Snaga naroda još nije uklonjen sa društvenih mreža

Posebno je ukazao na opasnost od usvojene Deklaracije tzv. svesrpskog sabora koja ugrožava i međunarodno i nacionalno pravo. On je poručio da je izuzetno važna podrška UK s ciljem osiguranja mira, stabilnosti i zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Državni ministar Doughty je naglasio da UK snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je rekao da je UK, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno da zaštiti mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Denis Bećirović: 'Vučiću, vrijeme je da Bosnu i Hercegovinu ostaviš na miru'

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj podršci britanske vlade bosanskohercegovačkim integracijskim evropskim i evroatlantskim procesima. Također, zahvalio se ministru za Evropu na organizaciji komemoracije genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u Londonu i drugim aktivnostima Vlade UK u znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

Državni ministar Doughty ima brojne nadležnosti vezana za pitanja Evrope, odnose između UK i EU, Centralnu Aziju, nacionalnu sigurnost UK, saradnju UK sa OSCE-om i Vijećem Evrope. Upravo u tom kontekstu su sagovornici vodili veoma sadržajan razgovor gdje su razmijenili trenutna iskustva dvije države, tražeći modalitete nastavka saradnje na brojnim poljima između Bosne i Hercegovine i UK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak