Bećirović: 'Istinu o počinjenom genocidu nad Bošnjacima niko i nikada više ne može izbrisati'

AA
Bećirović: 'Istinu o počinjenom genocidu nad Bošnjacima niko i nikada više ne može izbrisati'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Tabuti žrtava genocida ispred zgrade Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je u utorak u Sarajevu da istinu o počinjenom genocidu nad Bošnjacima niko i nikada više ne može izbrisati.

Bećirović je prisustvovao ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima 14 žrtava genocida u Srebrenici ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine i tokom prilikom kazao da su došli iskazati pijetet prema žrtvama jedinog genocida na evropskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata.

Podsjetio je da su genocid nad Bošnjacima presudili najviši sudovi Ujedinjenih nacija, Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju.

Posebna atmosfera Sarajeva uhvaćena objektivom kamere

Posebna atmosfera Sarajeva uhvaćena objektivom kamere

"Te sudske presude više nikada i niko ne može izbrisati iz historije čovječanstva", rekao je Bećirović.

Istakao je da su i Ujedinjene nacije napravile veliku grešku u Srebrenici, što je 2000. godine priznao i tadašnji generalni sekretar te međunarodne organizacije Kofi Annan u svom izvještaju o padu Srebrenice.

"Zbog toga svi treba da poštuju pravosnažne presude sudova Ujedinjenih nacija, pogotovo države članice Ujedinjenih nacija. Osim tih presuda, postoje i brojne rezolucije koje su usvojili Kongres Sjedinjenih Američkih država, britanski parlament, Evropski parlament, parlament Kanade, Australije i brojnih drugih država. Na kraju, od 23. maja ove godine imamo i rezoluciju Generalne skupštine ujedinjenih nacija. Tako da istinu o počinjenom genocidu nad Bošnjacima niko i nikada više ne može izbrisati", poručio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije