Darko Lončar: Trčao sam do Srebrenice u spomen svim nevinim žrtvama

Radiosarajevo.ba

Sarajlija Darko Lončar, trkač ultramaratonac, ostvario je izniman poduhvat - istrčao je dionicu od Sarajeva do Srebrenice - Ultramaraton 145,1K. U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Lončar kaže kako je trku posvetio svim nevino stradalim žrtvama u proteklim ratovima, bez obzira na vjeru, naciju i boju kože. 

Lončar: To je moj skromni doprinos procesu pomirenja i oprosta. Pored "Black lives matter" bitni su i životi nas sa ovog trusnog Balkana.  Iz Sarajeva sam krenuo navečer 28.06. u 23:00h, a stigao sam u Potočare 29.06. u 14:52h. Bila je to 15 sati i 52 minute duga avantura sa 1600 metara  elevacije.  Trasa ultramaratona išla je magistralnom saobraćajnicom Sarajevo - Sokolac - Han Pijesak - Vlasenica - Milići - Konjević polje - Kravice - Bratunac - Potočari."

Radiosarajevo.ba: Ovo nije prvi put da se upuštate u ultra maratonske poduhvate, iza sebe imate hiljade pređenih kilometara. Možete li nam nabrojati neke od svojih najznačajnijih trčanja?

Lončar: Do sada sam istrčao više ultri, a dvije mi se posebno izdvajaju, 125k od Sarajeva do Mostara istrčana u doba korone (20.03.) koja je imala humanitarni karakter, te utrka na 12 sati, specifičnog naziva "samoprevazilaženje" koju sam trčao u Beogradu (2019).

Radiosarajevo.ba: Na koji način ste se pripremali za Srebrenicu? Šta je za vas bio najveći izazov i na koji način ste osigurali logistiku za trku? 

Lončar: Za ultramaraton do Srebrenice se nisam posebno spremao, sve je u glavi, noge su tu samo da trče. A najveći izazov... Na njega nisam mislio prije starta trčanja, ali budući da sam trčao sa svjetiljkom na glavi, gdje god sam okrenuo glavu u šumskim predjelima kroz koje sam prolazio gledale su me neke oči, da li mačke, lisice, ili ajkule, drakule, nindža kornjače, ne znam. Tek tada sam shvatio u kakvu ludost sam se upustio. 

Sudeći da sam u ovu "avanturu" krenuo sam, bez pratnje, logistiku sam riješio tako što sam ponio trail ruksak sa osnovnim potrepštinama, malo vode, neku čokoladicu i to je to. Za razliku od standardnih okrepnih stanica, koristio sam benzinske pumpe i prodavnice koje su bile na trasi.

Radiosarajevo.ba: Kako ste se osjećali na cilju? Šta ste pomislili?

Lončar: Doživljaj putovanja iz Sarajeva do Srebrenice iz auta i "nogom" je neuporediv. Previše je majki suzu pustilo i previše je stradanja, rušilačkih pohoda ova mala Bosna i Hercegovina doživjela. Svakih par kilometara imamo spomenike stradalim, nevinim žrtvama koji svjedoče kroz šta smo prošli. Srebrenica je priča za sebe i nažalost nije jedina. Moramo  oprostiti, svi, na svim stranama. Zaboraviti malo teže. Ali jedino što nam preostaje je suživot. Da zajedno gradimo bolje sutra za sve.

Privatni album : Darko Lončar istrčao dionicu Sarajevo - Potočari

Radiosarajevo.ba: Vaš sljedeći izazov je organizacija prvog sarajevskog maratona - Two Cities Marathon. Kako teku pripreme i očekujete li da će se trka održati kako je planirano?

Lončar: Nažalost situacija sa COVID19 nije obećavajuća. Udruženje DEČKI U PLAVOM, kao organizator poduzeo je sve zakonom predviđene mjere kako bi se maratonska utrka održala. U suradnji sa Crvenim križem BiH, Civilnom zaštitom FBiH, GSS Sarajevo i GSS Foča, udruženjem Pomozi.ba osigurali smo trijažni šator, dezinfekcioni tunel, zaštitnu oprenu (maske i rukavice). Osigurali smo dovoljno prostora u startnoj zoni da trkači mogu držati distancu. Svako nepoštivanje propisa automatski će značiti diskvalifikaciju učesnika. Osigurali smo da Two Cities Marathon bude certificirana maratonska utrka po AIMS standardu, te ujedno i Državno prvenstvo BiH u maratonu. Također, osigurali smo i direktan televizijski prijenos na BHT1. Pokroviteljstvo nad utrkom dali su nam Predsjednistvo BiH, Olimpijski komitet BiH, Atletski savez BiH, Gradsko vijeće Grada Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo.

Trenutno imamo prijavljene trkače iz 13 država. Posebno bih istakao da je prijavljen gospodin Drago Boroja koji će na našem maratonu istrčati 359 maraton u karijeri. Ponosni smo što imamo za sada prijavljeno 113 bh maratonaca i 67 štafetnih maratonskih ekipa iz BiH. Statistički gledano 48% prijavljenih trkača je iz Bosne i Hercegovine. Dati ćemo sve od sebe da Sarajevo i Istočno Sarajevo predstavimo kao regionalni centar atletike. Službene majice su dizajnirala djeca sa Down sindromom, a novac od startnina biti će uložen u stipendiranje mladih perspektivnih atletičara iz cijele BiH. 

Trenutno, budžetskih sredstava u utrku  Two Cities Marathon uloženo je 0,00KM. Dobili smo lijepo tapšanje po ramenu da je ovo super ideja i sretno u realizaciji.

Radiosarajevo.ba: Na kraju, da li ste već odredili vaš sljedeći dugoprugaški izazov? Gdje će to biti i kojim povodom?

Lončar: Slijedeća putešestvija kojoj težim je Spartathlon, ultramaraton od Atine do Sparte u dužini od cca 245 kilometara. Tu dionicu savladala su do sada samo dva bh trkača, inače moji uzori gdin Rasim Junuzović i gdin Mirsad Abdaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak