U Umjetničkoj galeriji otvorena izložba Zorana Filipovića: 'Ovo je krik protiv rata, protiv smrti'

3
D. S.

Izložba fotografija starog prijatelja Sarajeva, Zorana Filipovića otvorena je večeras, 7. februara, u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

"Kažu da Jevreji imaju jednu kletvu koja kaže da Bog da živio u zanimljivom vremenu - ne samo ja, nego svi mi koji živimo na ovim prostorima sudionici smo te kletve i tog zanimljivog vremena. Ta zanimljivost se, nažalost, mjeri količinim krvi, a ne količinom ljubavi. Ne bih nikada pristao biti ratni reporter, ali sto puta bih ponovio ovo što sam sada pred vas podastrao. Ovo je krik protiv rata, protiv smrti", kazao je Filipović.

Fotografije su nastale 1993. godine, a na njima su zabilježene Sarajlije u svakodnevnoj borbi za opstanak.

Zlatan Bajramović o povratku u reprezentaciju: "Odrekao sam se plate da bih pomogao svojoj zemlji"

Kultura sjećanja: Izložba Zorana Filipovića o opkoljenom Sarajevu u Umjetničkoj galeriji BiH

Osim građana, vidimo poznate gradske simbole okovane hladnoćom i sivilom rata. Begova džamija, Židovska općina, prazna ulica Maršala Tita, devastirana Željeznička stanica, barbarski spaljena Vijećnica, polupani izlozi i tramvaji koji stoje, Koševo pretvoreno u groblje, naselje Dobrinja.

Na fotografijama je, između ostalih, ovjekovječen Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH, mladi Miljenko Jergović, borci na Žuči...

Osim fotografija Sarajeva posjetitelji mogu vidjeti i ratni Mostar, Brčko, Gradačac, Stolac.

Izložbu je moguće pogledati do 11. marta, a vrata Umjetničke galerije otvorena su svakim danom, osim nedjelje, od 10 do 20 sati.

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Izložba Zorana Filipovića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak