Dragan Bursać: Još će se bh. političari izvinjavati Dodiku što vojska Srbije paradira po Prijedoru!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Još će se bh. političari izvinjavati Dodiku što vojska Srbije paradira po Prijedoru!

"I još će se na kraju i Konaković, i Bećirović i Helez izvinjavati Dodiku što je srbijanska vojna čizma paradirala u Prijedoru. A pomenuti trojac, hoće li snositi kakvu odgovornost za ovu blamažu? Jedan je stavio potpis, drugi je na čelu Oružanih snaga, a treći je na čelu države. Ne šalite se, ništa od toga, znamo svi. Obraz-đon!"

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Ujeo vuk magare, u najkraćem je epilog srbijanskog paradiranja po Prijedoru, mjestu u kome se počela realizovati velikosrpska genocidna namjera još s proljeća 1992. Preciznije, ujeo srpski vuk bošnjačko magare.

Oglasio se Vodovod i uputio apel građanima: "Došlo je do smanjenja izdašnosti na svim izvorištima"

Ujeo srpski vuk bošnjačko magare

Svega par sati nakon što se saznalo da su srbijanski vojnici paradirali po Prijedoru, 300 kilometara do Srbije, u srcu Bosne i Hercegovine (ako je Prijedor još uvijek Bosna i Hercegovina) diglo se i repato i kuso, i staro i mlado da sasvim opravdano osudi ovaj čin bez presedana. Tražile su se ostavke odgovornih, tražile su se političke glave, tražila se bilo čija odgovornost, tražilo se preispitivanje odnosa sa Srbijom... I odista, bilo je čudno kako se naoružana formacija strane države, države koje je nekad izvršila agresiju na BiH, našla u BiH, kako je prešla granicu, kako se prevezla, kako je došla i napravila paradu i u Prijedoru i u Bratuncu. 

Kad kritizeri ušute

A onda, kao po komandi, utihnuše ptice kreštavice, kao da se ništa desilo nije. A nije da nije, osim ako im zaista ništa nije paradiranje nekad agresorske vojske po Prijedoru, istom onom Prijedoru u kome je ubijeno preko 3 hiljade ljudi sve sa 102 ubijena djeteta. 

Pa se prvo pojavio papir na kome je stajalo da je Ambasada Srbije najavila Ministarstvu vanjskih poslova BiH 5. jula dolazak "predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije” u Bosnu i Hercegovinu.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

U dopisu koji je objavila Istraga.ba, a koji je Ambasada Srbije uputila MVP BiH, precizira se dalje dolazak studenata i kadeta Kriminalističko-policijskog univerziteta i Vojne akademije iz Beograda, predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Ono što se ne precizira je tačan broj.  Pazite, ne da se pita o dolasku, nego se zahtijeva dolazak. Kao da smo srbijanski protektorat.  I onda to naše Ministarstvo potpiše. I to nije sve, a ne, onda ministar Konaković bahato kaže, pazite sad: 

"Nisam bio dužan da obavijestim Predsjedništvo BiH o dolasku srpske delegacije u BiH. Najavljeni su studenti, kadeti i vojni predstavnici, bez naoružanja, kako je i navedeno u depeši. Ostale provjere i procedure dalje su na Graničnoj policiji BiH." 

Ovakva bahatost i arogancija odavno nije viđena! Umjesto ličnog čina odgovornosti ili, daleko bilo, ostavke ministra, Konaković ne samo da priznaje kako je potpisao dolazak tuđih vojnika, nego se drsko i s visine obraća javnosti u kafanskom stilu "šta ja imam kome objašnjavati". 

Dobro, nije da nismo ovo očekivali od ministra koji pokušava izigravati Vučića za BiH tržište. 

I nije on jedini, tu je i Zukan Helez, ministar vojni koji je od silnih poziva da se ispitaju odgovorni, da se riješi ova blamaža, da se okonča državna sramota, došao do umotvorine u kojoj najednom kaže kako to i nije bila vojska Srbije, i kako su to kadeti iz RS-a na školovanju u Srbiji. 

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Bursać

Pa jest, Zukane - i zločinac Ratko Mladić nije bio oficir Srbije nego osoba na platnom spisku SR Jugoslavije iz Kalinovika. 

Schmidtova šamarčina bosanskim političarima

Možda najpatetičniji je bio Denis Bećirović, koji je skočio i kazao kako je riječ o antidejtonskom djelovanju, a onda je od Christiana Schmidta dobio verbalnu šamarčinu jer Nijemac poručio Bećiroviću da "mora više raditi na izbjegavanju tenzija".

Preciznije, a kako stoji u saopštenju:

"Visoki predstavnik je istakao kako svi javni zvaničnici u Bosni i Hercegovini moraju raditi više na izbjegavanju tenzija i stvaranju pogodnog okruženja za reforme, te neometano funkcioniranje relevantnih institucija u okvirima svojih nadležnosti i važećih zakonskih propisa." 

U prevodu, nemojte ljutiti Vučića, taman je postao "dobar momak" sa ovom prodajom oružja Ukrajini preko "Krušika", nemojte ga mrgoditi, neka naoružane djece u Prijedoru

Suštinski, kako se Trojka ponašala prema Dodiku od dolaska na vlast ugađajući mu, tako se trenutno ponaša međunarodna zajednica prema Vučiću i udovoljava mu u svemu, ne bi li ovaj kako posrnuli i oronuli nacionalistički parobrod Srbije doveo da neke EU luke. Što se naravno neće desiti i što je tek Vučićeva igrarija, ali svejedno, on kao egomanijak neće propustiti priliku da mu se EU zvaničnici i ostalo briselsko osoblje ulaguje. Godi mu, a i dobro ide uz njegovu stvar, a njegova stvar se zove srpski svet. 

Dragan Bursać: Spomenik ubijenoj djeci ne može, ali parada vojske Srbije u Prijedoru itekako može!

Nego kad smo kod Dodika - Dodik je iskoristio ovaj (ne)nadani vjetar u leđa i Vučiću i sebi posebno, pa je kazao, pazite sad, kako se bošnjački političari trebaju izviniti Srbiji nakon dolaska kadeta u Prijedor i Bratunac. Dobro ste pročitali.

Ili da vam citiram Dodika:

"I šta sad kad je i Konaković priznao da je ulazak kadeta Vojske Srbije bio u skladu sa zakonom? Političko i medijsko ludilo koje je zahvatilo političko Sarajevo postaje nepodnošljivo i ta histerija koja se stvara protiv svega što ima veze sa srpskim narodom, Srbijom i Srpskom odavno je prešla granice normalnog", kazao je Dodik. 

Šta sad i zašto ništa?

I stvarno, šta sad? 

Da li se Konaković, Bećirović i Helez odista trebaju zapitati, pitaju li se nešto, imaju li kakvu odgovornost,  jesu li političari ili NGO pacifisti iz Patagonije ili će možda kao i do sad ostaviti sve da stoji ovako kako stoji. 

A stoji upravo onako kako je Vučić sa svojim službama zamislio: Podvalio je Konakoviću nešto slatkorječivo na papiru za šta je znao da će ovaj jedva dočekati da prihvati i prodao mu je ono pod bubrege, napravio još jednu BiH krizu, a onda izvukao papir sa potpisima ne bi li diskvalifikovao ionako diskvalifikovanu Trojku.  Iskreno i nije mu bilo teško, jer ova Trojka može državi zabiti autogol kad god poželite. 

AA: Korićanske stijene

A vojska Srbije u Prijedoru, a mjesto početka genocida pod srbijanskom vojnom čizmom, a oni ubijeni u elitocidu, a masovne grobnice, a koncentracioni logori, a nana Hava Tatarević, a Korićanske stijene..., ko te pita, šuti bošnjački mago do zelene trave. 

I još će na kraju ispasti da će se i Konaković, i Bećirović i Helez izvinjavati Dodiku što je srbijanska vojna čizma  paradirala u Prijedoru, gradu početka genocida u Bosni i Hercegovini. 

I ne, nije sve do Dodika! 

A pomenuti trojac, hoće li snositi kakvu odgovornost? Jedan je stavio potpis, drugi je na čelu Oružanih snaga, a treći je na čelu države. Hoće li biti ostavki? 

Ne šalite se, ništa od toga, znamo svi. Kad fotelja sraste za stražnjicu, nema tog operativnog zahvata koji će ih odvojiti. Na nesreću ove zemlje, koja je sve manje država, a sve više crna zemljica.

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak