Vojni analitičar: Jasno je šta je bio cilj defilea Vojske Srbije kroz Prijedor

11
Radiosarajevo.ba
Vojni analitičar: Jasno je šta je bio cilj defilea Vojske Srbije kroz Prijedor
Foto: X.com / Vojska Srbije

Tri dana uoči kolektivne dženaze žrtvama genocida i dan nakon provokacije iz Prijedora. Niko nije kriv. Barem ne po slovu zakona.

Ambasada Srbije obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Oni, pak, nadležne institucije i ulazak kadeta u uniformama Vojske Srbije odobren.

Zabrinjava činjenica da veliki dio bh. institucija za dolazak nije znao, pa se još jednom pokazala rascjepkanost sistema i nadležnosti.

Tatjana Dragović prijavila policiji bivšeg supruga: Goran Ivanišević me hvatao za vrat i gušio

Tatjana Dragović prijavila policiji bivšeg supruga: Goran Ivanišević me hvatao za vrat i gušio

A od onih koji su znali – nikome nije bio sporan ni datum, ni mjesto, ni ono što defile može izazvati u državi, u kojoj je počinjen genocid, i gradu u kojem je ubijeno više od 3.000 civila. Politikanstvo i moral kojeg, čini se, nema, navodi se u prilogu FTV-a.

U čijim potezima i odlukama leži odgovornost za defile u uniformama Vojske Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine? Loptica odgovornosti se prebacuje s jednog terena na drugi, traže se nadležni, a svi od preuzimanja odgovornosti bježe.

Sve pod zastavom Srbije, i to na teritoriji Prijedora. U krugu potrage za odgovornima upire se prstom u Ministarstvo vanjskih poslova. Dopis Konaković vidio, pa dalje proslijedio na adresu Granične policije. Na upit da li je dopis morao proslijediti odgovor jasan – od dva zla bira manje.

Konaković: 'Ovdje se vodi neka prljava kampanja, a čudne su neke izjave članova Predsjedništva BiH'

Konaković: 'Ovdje se vodi neka prljava kampanja, a čudne su neke izjave članova Predsjedništva BiH'

“Naravno da smo morali. Zamislite da smo sakrili takav dopis pa da nam je ta nenaoružana ili bilo kakva grupa došla na granicu, a da Granična policija nije bila spremna. Tu bi, naravno, isključivi krivac bilo Ministarstvo vanjskih poslova. Granična policija traži, eventualno, dodatno provjere od obavještajno-sigurnosne agencije, ako procijeni da je ta vrsta provjere potrebna i ništa tu Ministarstvo vanjskih poslova niti može niti smije raditi”, kaže Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH (NiP).

Provjera ulaska potez je u rukama Granične policije. Ovaj put, čini se, niko nije vidio ništa sporno da Vojska Srbije maršira Prijedorom, gradom u kojem je od ‘92. do ‘95. ubijeno 3.176 civila. Vid provokacije koju ni zakonske procedure ne mogu ublažiti.

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je najavilo dolazak i o navedenom obavijestilo sve nadležne i relevantne institucije, između ostalog, i Graničnu policiju BiH”, navode iz Granične policije.

I tako ukrug. Krivica šeta od jedne institucije u drugu. Dok Granična policija o svojoj odgovornosti ne priča, Konaković je potencira.

“Devastirana institucija, MUP RS-a često pomaže Graničnoj policiji u kontroli graničnog pojasa, što je jedan paradoks”, kaže Konaković.

Bh. paradoks i svakodnevnica. Svečani defile u gradu u čijoj je okolini pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica na Balkanu – Tomašica, i to vojske zemlje koja je osuđena za nesprečavanje genocida. Preživjeli žive u strahu dok marširanja Vojske Srbije podsjećaju na mračnu stranu historije.

Da je procedura i zakon ispoštovan, potvrda i od onih koji su dopis i uputili. Tvrdnje pravdaju dokumentom upućenom Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“Ambasada Srbije u Bosni i Hercegovini notom je najavila Ministarstvu vanjskih poslova BiH dolazak kadeta vojne i policijske akademije koji su učestvovali u obilježavanju 82. godine od Bitke na Kozari. To su studenti bez oružja, nikakve formacije, koji su i ranije dolazili na naša obilježavanja”, naveli su iz Ambasade Srbije u BiH.

Isti stav dijeli i Ministarstvo sigurnosti. Sporne tačke ne vide.

“Komplet procedura ispoštovana. Ambasada Srbije obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova, oni obavijestili Graničnu policiju i najavili prelazak granice”, kaže Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH (DNS).

Skandal: Među 'kadetima' iz Srbije koji su bili u Prijedoru i zvaničnik koji veliča zločinca Mladića

Skandal: Među 'kadetima' iz Srbije koji su bili u Prijedoru i zvaničnik koji veliča zločinca Mladića

Dakle, sve po zakonu i bez bilo čije odgovornosti. Još jednom otvoren put onima koji narušavaju suverenitet Bosne i Hercegovine bez sankcija.

“To je, jednostavno, provokacija. U okviru Svesrpskog sabora i jačanja veza”, ocjenjuje vojni analitičar Đuro Kozar.

Uz svakodnevne prijetnje otcjepljenjem, vrijeđanje žrtava, negiranje genocida umjesto odavanja počasti žrtvama, vlasti RS-a dodatno podižu tenzije uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Jer ono što je za jedne provokacija, drugima je čin ponosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije