Dragan Mioković: Ovo u Prijedoru je dokaz teritorijalnih pretenzija Srbije prema BiH

10
Radiosarajevo.ba
Dragan Mioković: Ovo u Prijedoru je dokaz teritorijalnih pretenzija Srbije prema BiH
Foto: AA / Dragan Mioković

Povodom defilea pripadnika Vojske Srbije kroz Prijedor, oglasio se Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (Naša stranka).

"Vojska Srbije defiluje kroz Prijedor povodom obilježavanja godišnjice bitke na Kozari. Ministarstvo odbrane dužno je dati odgovore kako se to desilo. Ako je sve u skladu sa zakonima naše zemlje, možemo reći da je njihov boravak u BiH zakonit, ali da li je to dovoljno?"

U bici na Kozari učestvovali su antifašisti iz svih dijelova bivše nam zemlje, a najviše stradao goloruki narod, pretežno srpski, nastavio je.

Igrao je s Barbarezom i Spahićem, sada tvrdi: "Vidi se želja, ali mi pored Džeke nemamo top igrača"

Igrao je s Barbarezom i Spahićem, sada tvrdi: "Vidi se želja, ali mi pored Džeke nemamo top igrača"

"S obzirom na tu činjenicu, ali i činjenicu da sve vojske u regiji kažu da baštine tradiciju antifašizma, Vojska Srbije nema ništa veće moralno pravo od bilo koje druge vojske u regiji da obilježava bitku na Kozari. To bi bilo isto kao kad bi Oružane snage BiH defilovale kroz Kragujevac povodom godišnjice streljanja kragujevačkih đaka u Drugom svjetskom ratu.

Dakle, moralno pravo glasi: ili dopustiti svim vojskama u regiji da obilježavaju sve događaje u vezi s tradicijom antifašizma ili omogućiti samo vojsci one zemlje na čijoj se teritoriji događaj i desio da ga obilježava", navodi Mioković, pa zaključuje:

"U konkretnom slučaju, ovo je pokušaj Srbije da uspostavi monopol nad antifašističkom tradicijom na ovim prostorima, a ono što je još opasnije jeste izraz teritorijalne pretenzije na našu zemlju i to od strane zemlje koja je jedina na svijetu osuđena za nesprečavanje genocida i to genocida počinjenog nedaleko od mjesta po kojem sad njena vojska defiluje. Šutnja međunarodne zajednice ovim povodom zabrinjava, a na nama je da nivo opreza dignemo još više.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije