Ambasada SAD u BiH o ulasku vojske Srbije u BiH: "Namjerna provokacija, i to u Prijedoru"

14
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD u BiH o ulasku vojske Srbije u BiH: "Namjerna provokacija, i to u Prijedoru"
Foto: RTRS Screenshot / Vojnici Srbije marširaju u Prijedoru

"Građani BiH imaju pravo da s poštovanjem odaju spomen svim nevinim žrtvama proteklih ratova. Tu spadaju žrtve strašnih zločina i pokolja koje su počinile snage NDH i nacisti nakon partizanske ofanzive na Kozaru 1942. godine kao i žrtve genocida počinjenog u i oko Srebrenice od strane elemenat vojske RS u julu 1995."

Saopćeno je ovo danas, 9. jula, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji.

Kako navode, svi imamo obavezu priznati istinu o ovim i drugim ratnim zločinima počinjenim na području Bosne i Hercegovine kao i odati počast žrtvama.

Motaz Azaiza: 'Osjetio sam ljubav bosanskog naroda. Dijelimo istu bol i tjeskobu'

Motaz Azaiza: 'Osjetio sam ljubav bosanskog naroda. Dijelimo istu bol i tjeskobu'

"To se posebno odnosi na dužnosnike BiH – bošnjačke, hrvatske, srpske i ostale – na svim nivoima vlasti", navode oni u poruci na platformi X - koju su poslali i kao odgovor na raniji upit portala Radiosarajevo.ba ovim povodom - pa ističu:

"Nažalost, neki dužnosnici Vlade RS-a odlučili su instrumentalizirati posjet srbijanskih policijskih i vojnih kadeta BiH 6. i 7. jula kako bi podigli tenzije i dodatno podijelili građane Bosne i Hercegovine. Namjerno provokativna retorika i aktivnosti, posebno u Prijedoru, tokom sedmice u kojoj se obilježava genocid u Srebrenici, izrazito su neodgovorni i potkopavaju napore za promicanje pomirenja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije