Znate li šta je potkriža: Recept za starinsko bosansko jelo koje ćete pojesti u slast

0
Radiosarajevo.ba
Znate li šta je potkriža: Recept za starinsko bosansko jelo koje ćete pojesti u slast

Jedno od najstarijih tradicionalnih bosanskih jela zove se potkriža ili bosanski ćevap. Sprema se jednostavno i brzo, sve što treba da uradite je da složite sastojke u pleh i uživate. 

Staro bosansko jelo, potkriža s piletinom, sprema se tako što se dan prije toga spremi pogača, koja treba da se lijepo osuši do sutradan. Ako niste vi spremili pogaču, može se iskoristiti i ona koju ste kupili jučer.

Sastojci za pogaču:

  • Oko 250 ml jogurta
  • Brašno
  • So
  • 1 jaje
  • prašak za pecivo

Priprema pogače:

Umijesite tijesto od brašna, jajeta, jogurta, soli i praška za pecivo. Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa, pa ostavite da se ohladi do sutra.

Ministar odbrane NATO države: 'Rusija je već počela s napadima, Putin zna kako da nas povrijedi'

Sastojci za potkrižu:

  • 1 cijelo pile
  • 4 glavice luka
  • 250 grama putera
  • sol i biber

Priprema:

Pile stavite u šerpu i kuhajte desetak minuta, a zatim prospite tu vodu, naspite novu, posolite (dodajte začine po želji) i kuhajte pile dok se sasvim ne skuha. Dok se skuhana piletina hladi, isjeckajte 4 glavice luka, koje ćete prodinstati na ulju. Poslije luku dodajte par kutljača vode u kojoj se kuhala piletina.

Piletinu potom odvojite od kostiju. Potkrižu slažete tako što ćete u četvrtastu tepsiju, premazanu puterom ili uljem, na dno staviti komade pogače, a onda preko nje nalijete par kutljača vrelog temeljca (voda u kojoj se kuhala piletina), pa piletinu, dinstan luk, začine i malo rastopljenog putera. Potom složite do kraja potkrižu sve dok ne potrošite sve sastojke. Pokrijte sa aluminijskom folijom i ostavite da se jelo prohladi.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak