Znate li šta je emocionalna glad? Stručnjaci pojasnili zašto jedete iako ste siti

2
Radiosarajevo.ba
Znate li šta je emocionalna glad? Stručnjaci pojasnili zašto jedete iako ste siti

Često osjećanje gladi može biti uzrokovano nedostatkom proteina, vlakana i masti u prehrani. Uz to, nedovoljna količina sna i stres također mogu značajno utjecati na apetit.

Registrirana dijetetičarka Julia Zumpano iz Cleveland Clinica otkriva zašto neki ljudi češće osjećaju glad te kako određena hrana može pomoći da dulje zadržite osjećaj sitosti, piše Web MD.

Zašto ste stalno gladni? Glad se obično javlja dva sata nakon zadnjeg obroka. "Ono što osjećate fizički su znakovi gladi, želudac se grči, a razina energije počinje opadati. Možda ćete osjećati kao da vam nedostaje energije ili ćete biti pomalo nervozni i uznemireni", navodi Zumpano.

Bise otkrio kada je TV premijera filma o Veležu: 'Mnogi ste željeli pogledati, evo vam prilike'

S druge strane, emocionalna glad ne pokazuje nikakve fizičke znakove. To se odnosi na onaj osjećaj kada odjednom imate želju za određenom hranom. Zumpano procjenjuje da je oko 90 posto ljudi podložno emocionalnom jedenju. "Ako kažete: 'Želim čokoladu. Želim vrećicu čipsa', to nije glad. Obično tražite hranu, a hrana vas ne zadovolji jer zapravo hranite emocionalnu glad", smatra Zumpano.

Ne unosite dovoljno proteina: Proteini su jedan od tri makronutrijenta potrebna tijelu (ugljikohidrati i masti su druga dva) jer pružaju potrebnu energiju. Kada se zajedno koriste u obroku, mogu vam pomoći da obezbijedite tijelu više energije, ali i duže održite osjećaj sitosti.

Nakon što vidite kako nastaje ovo jelo nećete ga više kupiti: Ljudi zgroženi - 'Ovo je odvratno'

Naprimjer, obrok bogat ugljikohidratima uzrokovat će nagli porast šećera, a zatim njegovo smanjenje, što će dovesti do brzog osjećaja gladi. Kada u prehranu uključite proteine sa složenim ugljikohidratima, oni usporavaju brzinu povećanja glukoze u krvi. To znači da će prvo nastupiti postupno povećanje, a zatim postupno smanjenje, zbog čega se osjećate smirenije i zadovoljnije. Uz to, kada razmišljate o proteinima, ne morate se nužno fokusirati na meso. Povrće, mliječni proizvodi (kao što su jogurt, mlijeko i sir), jaja, riba, grah, tofu, sjemenke i orašasti plodovi također su dobar izvor proteina.

Ne spavate dovoljno: Ako ne spavate preporučenih sedam do devet sati dnevno, to može dovesti do debljanja. Spavanje pomaže u regulaciji grelina, hormona koji stimulira apetit. Nedovoljno spavanja povećava razinu grelina, što izaziva osjećaj gladi onda kada je tijelu zapravo potreban san.

Jedete rafinirane ugljikohidrate: Pripazite na hranu napravljenu od rafiniranih ugljikohidrata, poput bijelog brašna ili bijele riže (i da, hrana poput slatkiša i pečenih proizvoda sadrži rafinirane ugljikohidrate). Ti sastojci su prerađeni te su time izgubili mnogo svojih hranjivih tvari i vlakana. Ako jedete previše rafiniranih ugljikohidrata, nećete dugo biti siti. Zapravo, doći će do povećanja razine šećera u krvi, a onda, kada njegova razina opadne, javit će se osjećaj gladi. "Skloni smo žudjeti za ugljikohidratima i šećerom jer svaki put kad pojedemo i mali zalogaj toga, razina energije nam raste. Dakle, kada ste umorni, koristite hranu za stvaranje energije, za razliku od svojih prirodnih izvora energije", objašnjava Zumpano.

Vaša prehrana je siromašna mastima: Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, tune, sardina, oraha ili lanenih sjemenki, može pomoći u regulaciji apetita. Ako vam u prehrani nedostaju zdrave masti, to može dovesti do žudnje za ugljikohidratima i hranom bogatom šećerom. Stoga razmislite o ravnoteži onoga što jedete, sve se vraća na potrebu za ta tri makronutrijenta koji omogućuju da se osjećate sitima i zadovoljnima, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak