Psihologija boja: Ovo su razlozi zašto je žuta toliko značajna

1
Radiosarajevo.ba
Psihologija boja: Ovo su razlozi zašto je žuta toliko značajna
Foto: Pexels / Ilustracija / Žuti cvijet

Na spektru boja, žuta je smještena među toplim bojama koje navodno izazivaju osjećaje energije, sreće i optimizma.

Specijalisti boja i psiholozi tvrde da ako date bilo kojem djetetu kutiju bojica, najvjerovatnije će posegnuti za žutom bojicom. U našem svakodnevnom životu, boje i emocije su složeno povezane. Boje na našim zidovima, namještaju, automobilima, torbama, odjeći, itd., mogu nas učiniti opuštenima, sretnima, tužnima, sumornima, gladnima i tako dalje. Bitno je istražiti psihološke učinke boja na naše raspoloženje, emocije i ponašanje.

Međunarodna specijalistica za boje Leatrice Eiseman u svojoj knjizi Boja: Poruke i Značenja tvrdi da je žuta boja psihološki najjača. Nadalje, kaže da se žute vrpce koriste od 19. vijeka kako bi označile optimizam i nadu. Prema Eisemanu, žuta boja povezuje se s prijateljskim, otvorenim, izlaznim i radosnim osobama. Žuta boja navodno izaziva igračko, sretno, komično raspoloženje.

Korisnici Iphone-a u problemu: Jutarnji alarm ne zvoni

Korisnici Iphone-a u problemu: Jutarnji alarm ne zvoni

Prema svjetskoj stručnjakinji za nesvjesne učinke boja Angelu Wright u svojoj knjizi Vodič za Početnike u Psihologiji Boja, žuta se povezuje s samopouzdanjem, emocijama i kreativnošću.

Žuta boja povezuje se sa suncem, nadom, smijehom, toplinom, srećom i energijom. Žuta navodno čini osobu spontanom i sretnom. Dašak žute na bilo čemu dosadnom ili tamnom može osobu učiniti veselom i optimističnom. Predmeti žute boje u sobi ponekad su pronađeni da potiču naše razmišljačke procese i generiraju nove ideje.

Tokom priprema za ispite ili rad na projektima, postavljanje predmeta ili lampe žute boje blizu vas može vam pomoći da postanete analitičniji, pronađete rješenja kroz kreativne procese ili stvorite svoju strategiju rješavanja problema. Žuta boja se koristi kako bi nekoga natjerala da zastane i obrati pozornost na svoju okolinu (razmislite o semaforima, znakovima zaustavljanja ili upozorenjima na opasnost).

Jeste li se ikad zapitali zašto su smajlići ili emotikoni žuti? To je zato što žuta boja pomaže u oslobađanju kemikalije u mozgu nazvane serotonin koja djeluje kao stabilizator raspoloženja, također poznata kao sretna kemikalija. Studije su dokazale da žuta boja budi vaš mozak i poboljšava koncentraciju. Prema studijama o psihologiji boja, žuta boja također povećava aktivnost u lijevom mozgu koji je odgovoran za racionalno razmišljanje i analitičku sposobnost, piše portal JagranJosh

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije