Znate li kako se pravilno kuha riža? Mnogi griješe pa im je tvrda ili prekuhana

0
Radiosarajevo.ba
Znate li kako se pravilno kuha riža? Mnogi griješe pa im je tvrda ili prekuhana

Savršeno skuhana riža za mnoge je nemoguća misija.

Zašto je tako, teško je reći, jer skuhati rižu uopšte nije teško. Samo je ubacite u vodu i kuhate dok ne omekša, zar ne? Međutim, treba ubaciti još koji dodatni korak kako bi ona dobro ispala.

Najprije, ako rižu kuhate kao prilog, prije kuhanja je isperite pod mlazom vode. Na taj će se način isprati škrob koji uzrokuje da se zrna međusobno zalijepe.

Banana italijanskog umjetnika zalijepljena selotejpom prodata za 6.200.000 dolara

Zatim je potrebno pravilno odmjeriti sastojke. Za većinu vrsta riže omjer je 1:2 u korist vode. Zapamtite to i nema straha. Osim kad kuhate integralnu i slične komplikovane vrste riže. Tada treba puno više vode. Ali to je već posebna priča.

Ne zaboravite u vodu dodati so, a nećete pogriješiti ni s malo putera. Nije loše ni vodu zamijeniti supom, ali sve će zavisiti od jela uz koje rižu namjeravate poslužiti pa su ti detalji na vama.

Ispirate li rižu prije kuhanja? Evo šta kažu profesionalni kuhari

Riža se dodaje tek nakon što je voda prokuhala. U tom trenu temperatura u šerpi će pasti pa više nećete vidjeti mjehuriće od vrenja, ali nemojte zbog toga da pojačavate temperaturu. Bolje je staviti poklopac na šerpu.

Povećanjem temperature riskirate da voda ispari prije nego što je riža skuhana, pa ćete se morati gnjaviti s podlijevanjem.

Kuhate li bijelu rižu, sve bi trebalo biti gotovo za 18-20 minuta, a ako ste se namjerili na smeđu, morat ćete se strpiti dodatnih deset minuta.

Skuhanu rižu sklonite s vatre, poklopite i pustite je na miru par minuta, a zatim je, ako volite rastresitu, pahuljastu rižu, malo promiješajte viljuškom. To će dodatno osigurati da se zrna međusobno ne zalijepe, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak