Znate li kad se soli pire krompir?
Pire krompir je, složit ćete se, jedan od najpopularnijih priloga jelima.
Mnogi uz njega vežu uspomene na porodična okupljanja za praznike, drugima je omiljena "hrana za utjehu", a neki idu toliko daleko da odbijaju jesti određene vrste hrane - pohovane šnicle, šnicle u saftu ili punjene paprike - ako uz njih nisu dobili i porciju pirea.
Istinski ljubitelji ovog skromnog, a tako voljenog jela reći će vam da je dobar pire samo za nijansu manje bitan od jela kojem služi kao prilog, zato je izazov ne poslužiti loše pripremljen pire. A to ćete napraviti, ma koliko se trudili, ako ne znate osnovnu stvar u vezi njegove pripreme: Kad se krompir soli?
Kralj Charles čestitao Dan državnosti BiH: "Jako cijenim povezanost između naše dvije zemlje"
Odgovor je: na samom početku.
Soli se, preciznije, već voda u kojoj će se kuhati. I to pozamašno. Ona sol koju ćete, bude li potrebe, dodati naknadno samo je dosoljavanje prema tuđim ukusima.
Radi se od mljevenog mesa i pire krompira, nije musaka, ali je za prste polizati
Razlog ovakvog postupanja je u tome što je krompir nesvakidašnje gusta namirnica pa ga je teško dobro posoliti. Čak i kad je zgnječen.
Zbog toga je preporučljivo sol dodati već na samom početku, kad se krompir stavlja kuhati, jer mu to pomaže da lakše upije sol.
Želite li dobro napravljen pire, pripazite i na ovaj detalj.
Mlijeko koje ćete dodati zgnječenom krompiru trebalo bi biti toplo, a preporučljivo je zagrijanom mlijeku odmah dodati i puter. Na taj ćete način spriječiti promjene temperature u pireu zbog kojih može doći do otpuštanja škroba. A to ne želite, jer kad se otpusti škrob, pire poprima neprivlačnu ljepljivu teksturu, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.