Doručak kojeg mnogi vole, ali vas može 'krišom' debljati: Da li ga i vi ovako pripremate?

0
Radiosarajevo.ba
Doručak kojeg mnogi vole, ali vas može 'krišom' debljati: Da li ga i vi ovako pripremate?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Stručnjaci za prehranu slažu se da je doručak najvažniji obrok u danu, ali nikako nije svejedno šta tada jedemo.

Taj izbor može značiti hoćete li željenu liniju uspjeti održavati ili ćete se ipak debljati, nesvjesni u čemu je problem. Postoje namirnice za koje nikad ne bismo rekli da debljaju jer ih ubrajamo u zdrave. Među njima je omiljen doručak mnogima – kajgana.

"Jaja su odlična kad je riječ o prehrani. Od visokokvalitetnih bjelančevina koje daju do niza vitamina B koje sadrže, nema sumnje da konzumacija jaja može biti dio zdrave i uravnotežene prehrane. Ali, kada su jaja popraćena nekim sadržajem bogatim mastima i hranom s natrijem, nezdravost ostalih sastojaka može zasjeniti zdravost jaja", kaže nutricionistica Lauren Manaker, autorica knjige The First Time Mom's Pregnancy Cookbook.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Jaja su odlična opcija za sve koji bi htjeli smršati. Ona nas dugo drže sitima, odličan su izvor proteina, imaju malo kalorija i sadrže hranjive tvari kojih nema u mnogim namirnicama. Pružaju brojne zdravstvene prednosti jer su dobar izvor proteina i mogu pomoći u stanjima poput upale, zdravlja kostiju, zdravlja mozga, pa čak i trudnoće.

Jedite ih za doručak, nakon treninga ili čak kao međuobrok tokom dana. Problem nastaje kada od jaja spremate kajganu s maslacem ili s mnogo ulja.

U čemu je stvar? Evo zašto mnogi uzimaju sodu bikarbonu prije treninga

U čemu je stvar? Evo zašto mnogi uzimaju sodu bikarbonu prije treninga

Ako u jaja, recimo, stavite maslac i ne gledajući koliko ga zapravo dodajete, tako ćete za doručak pojesti nekoliko stotina kalorija više. Nutricionisti kažu da se u praksi pokazalo da oni koji uvide to, lako poslije izgube kilograme nakon što izbace maslac.

Dakle, jaja ne treba isključiti iz prehrane, dovoljno je da pri pripremi tave samo malo poprskate uljem. Tako nećete pretjerati s kalorijama, a imat ćete odličan doručak.

Kako biti sigurni da ćete iskoristiti dobrobiti jaja? Činjenica je da ćete, sve dok pazite šta još stavljate na tanjir, uživati ​​u dobrobitima jaja u cijelosti. Ako dodate hranu za koju znate da ima malo ili nimalo koristi, tanjir bi se mogao suprotstaviti sam sebi. Dobra vijest je da ne morate jesti sama jaja. Ako želite pun tanjir, samo pazite da dodajete drugu hranu koja daje hranjive tvari.

Omiljena zimnica: Kako ukiseliti krastavce?

Omiljena zimnica: Kako ukiseliti krastavce?

"Kada uživate u jajima, svakako ih jedite zajedno s drugom hranom koja je dobra za vas i bogata hranjivim tvarima poput avokada, tosta od cjelovitih žitarica i povrća", kaže nutricionistica Lauren Manaker, piše Eatthis.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije