Želite li veće plodove paradajza? Poslušajte ovaj savjet i možete to ostvariti

0
Radiosarajevo.ba
Želite li veće plodove paradajza? Poslušajte ovaj savjet i možete to ostvariti

Polako se bliži kraj vegetacijske sezone paradajza, a iako će biti još puno zrelih plodova spremnih za branje, vrtlari moraju obratiti posebnu pažnju na svoje biljke prije kraja augusta jer bi zanemarivanje jednog vrtlarskog zadatka moglo dovesti do manjih i slabijih plodova.

Vrtlari bi prije kraja ljeta trebali ukloniti bočne izdanke na biljkama paradajza kako bi spriječili biljku da troši energiju na nove mladice koje neće imati vremena narasti.

Ovaj savjet slijedi i Toni, vrtlarica i osnivača bloga Simple Frugal Life, koja je u šest godina, korištenjem tehnika životnog savjetovanja na sebi, kreativnošću, štedljivim životom, promjenom načina razmišljanja, prilagođavanjem prirodi i uzgojem vlastite hrane u predgrađu Yorkshirea, preokrenula svoj dotadašnji život s dugom od čak 70 hiljada funti (162 hiljade KM).

Meteorolozi objavili prognozu do kraja novembra: Kakva nas jesen očekuje?

Ona ističe kako će uklanjanje izdanaka također rezultirati većim plodovima jer će biljka svoju preostalu energiju usmjeravati u postojeće plodove.

"Ako ostavite bočne izdanke da rastu i ne uklonite, biljke mogu postati vrlo teške, mogu se zapetljati i teško ih je kontrolisati. Ako imate previše stabljika koje izlaze iz biljke, to također može smanjiti dotok zraka biljkama i tako povećati rizik od bolesti", upozorila je.

Znate li da režete paradajz pogrešno čitav život? TikTokerica pokazala kako se to pravilno radi

Izdanke je vrlo jednostavno ukloniti, a prepoznat ćete ih jer će rasti između glavne stabiljke biljke i lisnatih grana; ako su mlade moguće ih je odvojiti rukama, a ako su već jači i veći možete se poslužiti i oštrim vrtlarskim makazama.

Toni ističe kako je potrebno provjeravati biljke paradajza barem dva puta sedmično do kraja njihove vegetacijske sezone jer će biti teže ukloniti starije bočne izdanke. Također, dodala je da je škare prije upotrebe potrebno dezinficirati kako bi se smanjio rizik od bolesti.

"Prednost uklanjanja izdanaka dok su još mladi je ta što ostavlja manje ožiljaka na biljci, pa je manja vjerojatnost da će je napasti bolest", rekla je, prenosi Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak