Kako zaštititi voće i povrće od suše? Paradajz voli jedno, jabuka drugo...

0
Radiosarajevo.ba
Kako zaštititi voće i povrće od suše? Paradajz voli jedno, jabuka drugo...
Foto: Instagram / Paprike/Ilustracija

Toplinski valovi i suša predstavljaju ozbiljan izazov za uzgoj biljaka, posebno kada je dostupnost vode otežana. Voda je ključna za održavanje zdravih biljaka i uroda, a izrazito je važno i znati kako navodnjavati određene vrste voća i povrća.

Svaka biljka ima specifične potrebe za vodom koje ovise o nekoliko faktora, uključujući vrstu biljke, fazu rasta, tip tla i klimatske uvjete. Tokom suše, ove potrebe postaju još izraženije, piše Agroklub.

Strategije za štednju uključuju korištenje metode kao što su kap po kap sistemi, te planiranje navodnjavanja ujutro ili navečer kada je isparavanje manje.

Angela Merkel slavi 70. rođendan: Od najmoćnije žene do povlačenja u svijet umjetnosti

Angela Merkel slavi 70. rođendan: Od najmoćnije žene do povlačenja u svijet umjetnosti

Jabuke zahtijevaju redovno navodnjavanje, posebno tokom razdoblja formiranja plodova. Optimalno je rano ujutro ili kasno navečer, koristeći kap po kap sisteme kako bi se minimiziralo isparavanje.

Jagode zahtijevaju konstantnu vlažnost tla, te su vrlo osjetljive na sušu. Nedostatak vode može značajno smanjiti prinos i kvalitetu. Preporučuje se zalijevanje ujutro i navečer, koristeći kap po kap sisteme kako bi se osigurala optimalna vlažnost tla.

Paradajz zahtijeva redovno navodnjavanje, posebno tokom formiranja plodova. Optimalno vrijeme je rano ujutro ili kasno navečer. Ona može podnijeti kraća razdoblja suše, ali dugotrajni nedostatak vode može smanjiti prinos i kvalitetu plodova.

Paprike također zahtijevaju redovno navodnjavanje, ali su nešto otpornije na sušu u odnosu na paradajz. Ipak, nedostatak vode tokom formiranja plodova može rezultirati manjim i manje kvalitetnim plodovima.

Krastavci zahtijevaju konstantnu vlažnost tla i vrlo su osjetljivi na sušu. Nedostatak vode može rezultirati gorkim plodovima i smanjenim prinosom. Preporučuje se navodnjavanje rano ujutro ili kasno navečer kako bi se smanjilo isparavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije