Ne bacajte obrezano lišće paradajza: Evo kako ga iskoristiti za vaš vrt

0
Radiosarajevo.ba
Ne bacajte obrezano lišće paradajza: Evo kako ga iskoristiti za vaš vrt
Foto: Agencije / Paradajz

Obrezano lišće paradajza vrlo je bogato hranjivim sastojcima i ako ga dodate kompostu koji pripremate doprinijet će boljem rastu i kvalitetnijem urodu posađenih biljaka.
 
Imate li posađeni paradajz, makar i u teglama na balkonu, vjerojatno znate da redovitim obrezivanjem listova i granja možete potaknuti njihov bolji rast i urod. No, ne bacajte obrezano, jer lišće paradajza može biti vrlo korisno u vrtu.

Prije svega, možete ga dodati u kompost koji pripremate za dohranu biljaka, jer je bogato vrijednim hranjivim tvarima. Na taj način ćete smanjiti količinu otpada, ali i osigurati bogatiji urod i kvalitetnije plodove. 

Osim toga, od lišća paradajza, slično kao i od koprive ili maslačka, možete napraviti hranjivu čorbu kojom ćete gnojiti biljke. Napunite posudu skupljenim i izlomljenim lišćem, prelijte ga vodom i ostavite da fermentira – kad završi taj proces, prirodno gnojivo je spremno za upotrebu. Dodajte u vodu kod zalijevanja biljaka svakih nekoliko dana, piše 24sata.hr. 

Danas i 41 stepen i kiša i grmljavina: Pogledajte i kakvo će vrijeme biti do subote

Danas i 41 stepen i kiša i grmljavina: Pogledajte i kakvo će vrijeme biti do subote

Granje i lišće možete usitniti i dobro osušiti, pa koristiti za malčiranje, u kombinaciji s nekim drugim lišćem ili sijenom. Bit će vrlo korisno za zadržavanje vlage u tlu i suzbijanje rasta korova, no vodite računa da se masa za malč jako dobro osuši, jer ako zaostane vlage u njih na biljkama se mogu pojaviti gljivična oboljenja. 

Ovaj trik će mnogim vrtlarima olakšati život: Uradite ovo i vaše biljke će biti zadovoljne

Ovaj trik će mnogim vrtlarima olakšati život: Uradite ovo i vaše biljke će biti zadovoljne

Među ostalim, lišće paradajza možete iskoristiti i za izradu prirodnog repelenta koji će odbijati štetočine iz vrta, kao što su lisne uši, gusjenice i druge vrste. Za to će vam trebati macerat od lišća, koji nije teško napraviti: Svježe listove paradajza nasjeckajte, pa prokuhajte u malo vode oko 15 minuta. Ohladite ga i procijedite kroz gazu i ulijte u bočicu s raspršivačem.

Koristite kao sprej kojim ćete pošpricati zemlju, stabljiku i lišće biljaka koje želite zaštititi, s tim da je najbolje špricati time biljke kad nisu izložene direktnom suncu, dakle rano ujutro ili navečer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije