Povrće vam je slabijeg kvaliteta iako ste vodili brigu o njemu? Ovo bi mogao biti pravi razlog

0
Radiosarajevo.ba
Povrće vam je slabijeg kvaliteta iako ste vodili brigu o njemu? Ovo bi mogao biti pravi razlog
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Toplinski val koji traje već nekoliko dana nije problematičan samo za ljude, nego će se značajno odraziti na sve biljne kulture.

Na žalost, omiljeno povrće poput paradajza, krastavaca, paprika, tikvica, patlidžane će ga osjetiti najviše. Temperatura od 35 stepeni Celzijusa i više utiču na različite aspekte rasta i razvoja biljaka, uključujući razvoj plodova, oprašivanje, okus i drugo.

Iako je paradajz porijeklom iz južnih krajeva i voli toplinu, pri ovako visokim temperaturama se događa da je paradajz dobio crvenkastu nijansu, ali nikako da dozre. To znači da je zaustavljena proizvodnja etilena, hormona koji potiče dozrijevanje ovoga voća.

Danas dženaza Adnanu Šemiću zbog kojeg je promijenjen zakon u BiH

Danas dženaza Adnanu Šemiću zbog kojeg je promijenjen zakon u BiH

Visoke temperature mogu omesti i transport šećera i drugih hranjivih tvari iz lišća u plodove, što je ključno za pravilno dozrijevanje. Kod ovakvih vremenskih prilika dolazi do smanjene učinkovitost oprašivanja i zametanja plodova. Pelud postaje sterilan ili manje vitalan, što smanjuje broj uspješnih oplodnji. Iako otpornija na sušu od drugih povrtnih vrsta, dugotrajan nedostatak vlage uzrokuje stres što utječe na cjelokupno zdravlje biljke i sposobnost fotosinteze.

Prema informacijama na stranici Agrokluba krastavci u ovakvim uslovima mogu razviti gorak okus, kako zbog toplinskog stresa, tako i zbog povećane proizvodnje kemijskog spoja kukurbitacina. Plodovi mogu biti deformisani, a oprašivanje može izostati jer je pri ovakvom vremenu smanjena i aktivnost oprašivača.

Odstranite ovo iz vrta što prije: Učinite to ili će posljedice za vaše krastavce biti katastrofalne

Odstranite ovo iz vrta što prije: Učinite to ili će posljedice za vaše krastavce biti katastrofalne

Pored ovoga, tikvice, posebno vrlo mlade, osjetljive su na ožegotine. Obje vrste zahtijevaju puno vode za rast i razvoj pa ako nisu redovito zalijevani, brzo može doći do uvenuća i propadanja.

Paprika je još jedna vrsta koja zahtijeva više vode, za nju se kaže da voli imati glavu u suncu, a noge u vodi. U slučaju da izostane vlage, njeni plodovi će biti manje mesnati, imat će gorkast okus i općenito će biti slabije razvijeni te skloniji vršnoj truleži.

Agroklub savjetuje da svojim biljkama možete pomoći tako da ih redovito i obilno zalijevate, a pritom se držite pravila. Malčirajte tlo oko njih, kako bi što duže zadržali vlagu. Pomozite im s pomoću biostimulatora koje možete kupiti gotove (najčešće na bazi algi, ima ih u većim trgovačkim centrima) ili napravite sami. Ako je moguće, napravite im sjenu s pomoću mreže ili agrotekstila, a u plastenicima osigurajte adekvatnu ventilaciju, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije