Pripazite na ove stvari: Ovo privlači krpelje u vaš vrt

0
Radiosarajevo.ba
Pripazite na ove stvari: Ovo privlači krpelje u vaš vrt

Krpelji se najčešće nalaze na lišću i granama niskog grmlja (visine do jednog metra), zatim u šikarama, uz šetnice, ali i u vrtovima i izletištima gdje često odlazimo.

Treba imati na umu da za svaki odlazak u prirodu treba nositi hlače dugih nogavica, majice ili košulje dugih rukava te zatvorene cipele. Krpelji mogu biti posebno frustrirajući jer prenose bolesti te ugrožavaju živote ljudi i kućnih ljubimaca.

Jednom kada pronađu domaćina bilo da se radi o ljubimcima, djetetu ili čak vama, zarivaju usne dijelove u kožu i hrane se krvlju. Ispuštaju vlastitu slinu koja može prenijeti bolesti. Slijedite ove savjete kako biste se riješili krpelja u svom dvorištu.

Poznati meteorolog nas obradovao: 'Evo kada definitivno stiže jače osvježenje'

Poznati meteorolog nas obradovao: 'Evo kada definitivno stiže jače osvježenje'

Dobro održavano dvorište ne samo da izgleda sjajno, već može pomoći u zadržavanju glodavaca i štetočina poput krpelja.

"Održavajte sve svoje travnjake i čistite ih od grmlja, pokošene trave, gomila drva i ostataka lišća", savjetuje Scott Hodges, A.C.E. certificirani entomolog u firmi Arrow Exterminators.

Ako planirate provesti dan u prirodi: Pripazite, ova boja odjeće magnet je za krpelje

Ako planirate provesti dan u prirodi: Pripazite, ova boja odjeće magnet je za krpelje

Iako krpelji uživaju u šumskom okruženju, vole i dugu travu. Odgodite li košnju dan-dva, neće biti problema, no dužim izbjegavanjem košnje stvarate sigurno mjesto za život i razmnožavanje krpelja. Jim McHale, entomolog i izvršni direktor JP McHale Pest Management, kaže da krpelji neće preživjeti u niskoj travi, pa je najbolje da travnjak bude pokošen.

Kada imate zarazu krpeljima, ponekad je najbolje koristiti tretman za uništavanje štetočina. "Cjevčice protiv krpelja ili profesionalni sprejevi za kontrolu krpelja mogu se koristiti za ciljanje različitih faza u njihovom životnom ciklusu", kaže Bossel. Dodaje: "Vata tretirana permetrinom postavljena oko vašeg posjeda privlači miševe, koji će je koristiti za izgradnju gnijezda i ubijanje svih krpelja.

Sunčeva svjetlost sprječava razmnožavanje krpelja. "Podrežite veliko grmlje, drveće i grmlje kako biste omogućili da izravna sunčeva svjetlost ulazi u vaše dvorište", objašnjava McHale. "Krpelji vole hladna, vlažna područja, tako da sunčeva svjetlost može učiniti vaše dvorište manje ugodnim."

Ako je vaš problem s krpeljima uporan i bezuspješno ste pokušali gore navedeno, vrijeme je da pozovete stručnjaka. Ti pojedinci točno znaju gdje i kako primijeniti proizvode za uništavanje krpelja u vašem dvorištu i mogu osmisliti plan za potpuno rješavanje problema. To može uključivati ​​niz naknadnih posjeta i agresivno slamanje stanovništva, prenosi Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije