Pravo ljetno osvježenje: Kako da napraviti pravi guacamole za najosjetljivija nepca

0
Radiosarajevo.ba
Pravo ljetno osvježenje: Kako da napraviti pravi guacamole za najosjetljivija nepca

Ako još uvijek, kada kupujete voće i povrće, zaobilazite avokado, vrijeme je da promijenite tu naviku i ovu zdravo tropsko voće latinskog imena Persea americana, uvrstite u prehranu.

Okus mu je potpuno neutralan zbog čega ga neki vole, a neki ne. Rijetko ko je ravnodušan kada je avokado u pitanju. Onima koji misle da ga ne vole, možda samo treba pokoja informacija ili prijedlog kako ga jesti.

Kako avokado uvrstiti u prehranu?

Napravite sendvič

Avokado sadrži visokokvalitetne biljne masnoće te je odlična zamjena za maslac. Narežite ga na kriške, stavite na hljeb, na njega dodajte paradajz i mozzarellu ili par kapi maslinovog ulja, malo bijelog luka, soli, bibera i čilija i uživajte u ukusnom sendviču.

Osvježenje u Sarajevu: Kiša donijela preokret poslije vrućeg dana

Osvježenje u Sarajevu: Kiša donijela preokret poslije vrućeg dana

Napravite guacamole

Guacamole je tradicionalni meksički namaz, a narežete li sastojke na veće komadiće, može postati odličan prilog mesu ili jajima ili osvježavajuća salata.

Sastojci

  • zreli avokado
  • 1 paradajz 
  • 1 limeta ili limun
  • maslinovo ulje
  • pola glavice ljubičastog luka
  • režanj bijelog luka
  • sol i biber

Luk i bijeli luk narežite na što sitnije, paradajz po želji, avokado izgnječite ili narežite na kockice. Začinite, pokapajte sokom limete i maslinovim uljem pa stavite u frižider na sat ili dva da se okusi prožmu.

Napravite visokoproteinski hljeb

Ako ste na keto prehrani ili želite smanjiti unos ugljikohidrata, avokado je odlična alternativa. Napravite zamjenski hljeb bez grama brašna.

Sastojci

  • zreli avokado
  • 140 grama svježeg sira
  • 1 jaje
  • sol i biber
  • sjemenke

Avokado izgnječite i pomiješajte s ostalim sastojcima dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Uz pomoć kašike na plehu obloženom papirom za pečenje, oblikujte pogačice. Pospite ih sjemenkama po želji i pecite 20 minuta na 180 stepeni, dok pogačice ne porumene.

Možete ih jesti same, s kajganom i mladim špinatom ili sa sastojcima koje i inače stavljate u sendvič.

Smoothie

Polovicu avokada dodajte smoothieju kako bi dobio na hranjivosti i na kremoznosti. Zahvaljujući svom neutralnom okusu, slaže se sa svim mogućim voćem i povrćem.

Kašica za bebe

Zahvaljujući svom sastavu (obiluje hranjivim tvarima) i teksturi, avokado je odlična namirnica za bebe, kada počnu jesti krutu hranu. Napravite domaću kašicu – ispasirajte avokado s kruškom, jabukom, breskvom ili bananom. Avokado sadrži puno masti koje su bebama potrebne za rast i razvoj mozga.

Hranjivost avokada

Kako smo već spomenuli, avokado sadrži zdrave masti, antioksidanse i skoro 20 vitamina i minerala. Obiluje vlaknima, vitaminima E i K, magnezijem i kalijem.

Samo jedan avokado osigurava 40 posto dnevne vrijednosti folata, 30 posto dnevne vrijednosti vitamin K te preko 20 posto dnevne vrijednosti vitamin C.

Od minerala, avokado sadrži 30 posto dnevne vrijednosti kalija i gotovo 20 posto dnevne vrijednosti magnezija.

Kako odabrati avokado

Ako ga planirate pojesti u naredna dva dana, birajte već zreli avokado. To je onaj koji je na dodir mekši, ali ne i premekan.

Obratite pažnju i na njegovu težinu. Trebala bi odgovarati veličini. Osjetite li da je prelagan, ne kupujte ga jer može biti truo iznutra.

Ako je peteljka zelena i teško se odvaja od ploda, avokado je nezreo. Ako je tamnosmeđa pri dnu i lako se uklanja, prezreo je.

Ako je avokado svijetlo zelen, još uvijek je nezreo. Kupite ga, ako ga ne planirate odmah jesti. Ostavite ga par dana da dozre. Želite li ubrzati proces neka dozrijeva na sobnoj temperaturi, blizu jabuka, piše Nacional.

Zreli avokado čuvajte u frižideru, a kada ste ga jednom načeli, pojedite ga u par dana. Želite li spriječiti oksidaciju koja se manifestira kroz tamnjenje voća, pokapajte ga limunovim sokom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije