Ne bacajte koštice avokada: Skrivena riznica hranjivih tvari
Avokado je već poznat po svojim zdravstvenim prednostima, ali malo ko zna da je upravo u njegovoj koštici skrivena prava riznica hranjivih tvari.
Ako posjedujete snažan blender, jednostavno dodajte avokadovu košticu svom omiljenom voću ili povrću kako biste stvorili okrepljujuću supu ili smoothie koji će vas napuniti energijom. Ako nemate jak blender, možete košticu osušiti i samljeti u fini prah, dodajući ga u svoje obroke za pojačanje hranjivih tvari.
Koštica avokada sadrži brojne zdravstvene dobrobiti. Jača imunološki sistem, pomaže kod prehlade i upala krajnika te djeluje kao prirodni antioksidans. Također olakšava želučane probleme i pomaže u prevenciji čira.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Bogata je flavonolima, antioksidansima koji se bore protiv starenja stanica, imaju antikancerogena svojstva te smanjuju upalu. Aminokiseline iz koštice avokada pomažu u snižavanju kolesterola i triglicerida, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Visok udio vlakana u koštici regulira probavu i doprinosi regulaciji težine. Konzumiranje ovih hranjivih tvari također ima pozitivan učinak na kožu, potičući stvaranje kolagena, čišćenje kože od prištića te smirivanje bolova u zglobovima i mišićima, piše Dom i dizajn.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.