Ovaj trik koriste skoro svi za uzgoj paradajza: Rezultati će vas očarati

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj trik koriste skoro svi za uzgoj paradajza: Rezultati će vas očarati
Pixabay / Ilustracija

Biljka koju ćete pronaći u gotovo svakom povrtnjaku je paradajz.

Relativno se lako uzgaja i daje velike, crvene, sočne plodove. Paradajz raste okomito, ali stvarno dobar trik je uzgajati ga vodoravno. Zašto? Pa, ovo pomaže biljci da razvije mnogo jači i širi korijenski sistem. Važno je da lišće na vrhu biljke ostane iznad tla. Biljka će rasti okomito, ali će razviti jače korijenje. Posipajte sodu bikarbonu po zemlji. Soda bikarbona je neka vrsta tajnog oružja za osiguravanje dobrog rasta paradajza!

Kada biljka naraste oko 2,5 cm, oko biljke treba posuti 4 kašičice, ali paziti da se biljka ne dodiruje. Možete ponoviti postupak neko vrijeme prije same berbe. Soda bikarbona će se pobrinuti da se kiselost tla smanji i paradajz će biti ukusniji.

Anketa | FK Sarajevo saznalo protivnika u Konferencijskoj ligi: Moguć fenomenalan susret na Koševu

Anketa | FK Sarajevo saznalo protivnika u Konferencijskoj ligi: Moguć fenomenalan susret na Koševu

Kako se riješiti ptica koje jedu paradajz?

Nismo mi ljudi jedini koji znamo da je paradajz zaista ukusan. Čak i ptice u našim vrtovima to vrlo dobro znaju. Da ih spriječite da jedu paradajz, ostavite posudu s vodom pored same biljke. Tako će ptice moći utažiti žeđ, a da ne posežu za zrelim plodovima, a vama će ostati više.

Još jedna sjajna ideja je posaditi prezreli paradajz. Da, stvarno radi! Prije nego što stari paradajz bacite u smeće, trebali biste ih iskoristiti za nešto praktičnije. Paradajz narežite na kriške i stavite u zemlju u loncu. Nakon toga dodajte zemlju na vrh. Trebat će sporadično 1-2 sedmice da ponovno izraste, nakon čega ga možete presaditi, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije