Zašto ne treba podgrijavati kafu? Ova hemijska reakcija je ključni razlog

1
Radiosarajevo.ba
Zašto ne treba podgrijavati kafu? Ova hemijska reakcija je ključni razlog

Mnogi ljudi ne vole piti hladnu kafu, pa je zbog toga pogriju u mikrovalnoj ili na šporetu. Kafa nakon toga ima gorči okus, piše Southern Living.

"Nažalost, glavni razlog zašto podgrijana kafa ima gorak okus je hemijska reakcija koja je neizbježna, bez obzira na to kakva je kafa, kako je kuhate ili zagrijavate. Ovaj proces će vašu kafu učiniti gorčom. Čak i ako ne zagrijete kafu, već je samo ostavite da odstoji dugo vremena, to se događa", objasnio je stručnjak za kafu iz Ryan Ludwig firme iz Counter Culture Coffee.

"Klorogenska kiselina se s vremenom razgrađuje na kininsku i kafenu kiselinu. Zagrijavanje vaše kafe ubrzava ovaj proces, razlažući klorogensku kiselinu mnogo brže. Nažalost, oboje imaju gorak okus. Za referencu, kininska je ista kiselina koju ćete pronaći u toniku te joj daje karakterističan gorak okus", rekao je.

Denis Bećirović: Ukazao sam direktoru CIA-e na opasnu politiku rukovodstva bh. entiteta RS

Kako podgrijati kafu?

Podgrijavanje bilo koje vrste, na šporetu ili u mikrovalnoj, doprinijet će gorčini. Ako vi, poput većine ljudi, stavljate hladnu šolju kafe u mikrovalnu, to bi mogao biti najbolji način da je podgrijete ako morate.

Znate li koji je najzdraviji način konzumacije kafe? Stručnjakinja pojasnila i zašto

"Zagrijavanje u mikrovalnoj ima jednu prednost: brzo je. Zagrijavanje vaše kafe uzrokuje da svi spojevi dobrog okusa i mirisa iz napitka brže pobjegnu. Ako kafu grijete na šporetu duže vrijeme, izgubit ćete više tako da ako morate podgrijati, mikrovalna je vjerovatno bolja opcija", pojasnio je Ludwig.

Grijaća ploča na aparatu za kafu ima isti učinak na taj napitak kao i podgrijavanje u mikrovalnoj ili na šporetu. Najbolje što možete učiniti je uložiti u visokokvalitetnu termo šolju koja vašu kafu može duže održati toplom.

"Okus se i dalje malo po malo razgrađuje tokom cijelog tog vremena, ali ga ne ubrzavate zagrijavanjem", upozorio je Ludwig, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak