Znate li koji je najzdraviji način konzumacije kafe? Stručnjakinja pojasnila i zašto
![Znate li koji je najzdraviji način konzumacije kafe? Stručnjakinja pojasnila i zašto](https://storage.radiosarajevo.ba/article/556027/871x540/pexels-photo-302899.webp?v1722953571)
Mnoga istraživanja su ispitivala kako kafa utječe na naše zdravlje, a rezultati su pokazali da metoda pripreme ima značajan utjecaj na to koliko će ovaj popularni napitak biti koristan ili štetan za naš organizam.
Štetne hemikalije u kafi
Prema riječima nutricionistkinje Lise Dreyer, turska kafa i espresso sadrže veće količine hemikalija kao što su kafestol i kahweol. Ove supstance mogu negativno utjecati na kardiovaskularni sistem i povećati razinu lošeg (LDL) kolesterola i triglicerida u krvi. Ovo je prenio CNN u jednom od svojih članaka.
Postavlja se pitanje koja je najzdravija opcija?
![Crni dan za drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu: U samo nekoliko sati izgubio osam milijardi](https://storage.radiosarajevo.ba/article/556039/300x185/w-57269795.jpg?v1722957519)
Crni dan za drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu: U samo nekoliko sati izgubio osam milijardi
Utjecaj mlijeka u kafi
Na listi manje zdravih opcija slijede kafa s mlijekom i cappuccino. Dodavanje mlijeka povećava kalorijsku vrijednost napitka, pa često konzumiranje takve kave može imati nepovoljan učinak na tjelesnu težinu.
Prednosti filter Kave
S druge strane, filter kafa se ističe kao najzdravija opcija. Istraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology pokazalo je da filter kafa sadrži najmanje štetnih tvari, čime se smanjuje rizik od negativnih učinaka na zdravlje, piše Klik.hr.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.