Znate li koji je najzdraviji način konzumacije kafe? Stručnjakinja pojasnila i zašto
Mnoga istraživanja su ispitivala kako kafa utječe na naše zdravlje, a rezultati su pokazali da metoda pripreme ima značajan utjecaj na to koliko će ovaj popularni napitak biti koristan ili štetan za naš organizam.
Štetne hemikalije u kafi
Prema riječima nutricionistkinje Lise Dreyer, turska kafa i espresso sadrže veće količine hemikalija kao što su kafestol i kahweol. Ove supstance mogu negativno utjecati na kardiovaskularni sistem i povećati razinu lošeg (LDL) kolesterola i triglicerida u krvi. Ovo je prenio CNN u jednom od svojih članaka.
Postavlja se pitanje koja je najzdravija opcija?
Olimpijski komitet BiH: Lana Pudar najbolja sportistkinja za 2024. godinu
Utjecaj mlijeka u kafi
Na listi manje zdravih opcija slijede kafa s mlijekom i cappuccino. Dodavanje mlijeka povećava kalorijsku vrijednost napitka, pa često konzumiranje takve kave može imati nepovoljan učinak na tjelesnu težinu.
Prednosti filter Kave
S druge strane, filter kafa se ističe kao najzdravija opcija. Istraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology pokazalo je da filter kafa sadrži najmanje štetnih tvari, čime se smanjuje rizik od negativnih učinaka na zdravlje, piše Klik.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.