Kardiolog naglašava: "Kafa je opasnost za sve koji je unose svaki dan u organizam"

1
Radiosarajevo.ba
Kardiolog naglašava: "Kafa je opasnost za sve koji je unose svaki dan u organizam"
Foto: Facebook / Ilustracija

Ljubitelji jutarnje kafe rijetko se pitaju koliko njihov omiljeni napitak može utjecati na njihovo zdravlje, osobito kada se pije s mlijekom.

Prema riječima kardiologa dr. Petra Borovića, kafa može biti opasnost koju ljudi svakodnevno unose u svoj organizam.

Dr. Borović ističe da konzumiranje kafe može rezultirati gubitkom tekućine u omjeru sedam puta većem nego što se unese, što može dovesti do dehidracije i promjena u krvnim žilama. "Kafa nam šteti, nije korisna, i zato barem ljeti ne bismo trebali piti kafu," naglašava dr. Borović, prenosi Nova.rs.

Advokati u BiH stupili u štrajk: "Neka vide sad šta će sad sa odbranom i pritvorima"

Advokati u BiH stupili u štrajk: "Neka vide sad šta će sad sa odbranom i pritvorima"

Osim dehidracije, kafa sadrži i niz štetnih tvari, uključujući kancerogene spojeve koji nastaju prženjem kafe na visokim temperaturama. Kofein u kafi može izazvati probleme kao što su promjene u radu srca i povećanje krvnog tlaka.

Dodavanje mlijeka u kafu također je loša praksa, upozorava dr. Borović. Mliječni protein kazein i kofein stvaraju spoj koji tijelo teško razgrađuje, što može uzrokovati probavne probleme i nadutost.

Umjesto kafe, dr. Borović preporučuje konzumiranje svježe cijeđenih sokova bogatih vitaminom C ili limunade s medom. Topla čokolada je također dobra alternativa za razbuđivanje bez negativnih posljedica po zdravlje.

Iako mnogi uživaju u jutarnjoj kafi, važno je biti svjestan potencijalnih štetnih učinaka koje može imati na zdravlje te razmotriti manje štetne alternative za razbuđivanje, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije