Za hrskavo jutro: Savršeni kroasani, baš kao iz Pariza

0
Radiosarajevo.ba
Za hrskavo jutro: Savršeni kroasani, baš kao iz Pariza

Idealan početak dana definitivno je onaj uz kafu i fini kroasan. Dvojac koji tvori savršenu jutarnju kombinaciju stvoren je za uživanje u doručku. Slatko, hrskavo, po mogućnosti toplo – u svakoj varijanti nestaje u trenu.

Kroasan je omiljeno francusko pecivo u izvornoj je verziji prazno, a s vremenom je doživjelo različita punjenja čime su ljubitelji slatkog i slanog došli na svoje. U svakoj pekari možete kupiti svoj jednako fin primjerak, ali kako nikad­ nikome jedan nije dovoljan, predlažemo da napravite svoje kroasane.

Brz i jednostavan recept za domaće kroasane

Lijepe vijesti iz GRAS-a: Tramvaj od Ilidže do Baščaršije ponovo u funkciji

Većina domaćica uspješno zaobilazi kroasane kada je riječ o pripremi domaćih, ali uz ovaj brz i jednostavan recept dobit ćete peciva koja će te oduševiti. Uz malo truda dobit ćeš tijesto koje odstoji preko noći i spremno je za brzinsko pečenje ujutro kako bi dobila tople i mekane kroasane u kojima možeš bezgrešno uživati.

Preporučujemo da poduplate doze prilikom pečenja jer dok se okrenete – kroasana nema.

Sastojci

- brašno 1 šoljica

- maslac 150 g

- mlijeko 120 ml

- šećer 3 male kašike

- instant kvasac 25 g

- sol 1 prstohvat

- žumanjak 1 kom

- mlijeko 1 kašika

Postupak

1. Kvasac razmutiti s mlijekom i šećerom. U drugoj posudi pripremiti brašno i sol, dodati maslac i miješati dok ne dobijete mrvičastu strukturu.

2. Dodati pripremljeni kvasac i spojiti tijesto. Zamotati u foliju i zamrznuti na pola sata.

3. Mijesiti tijesto na pobrašnjenoj površini. 

4. Na samom kraju tijesto razvaljati u krug, napraviti trokute i zamotati u kroasane.

5. Ostaviti ih na plehu da odmore oko 2 sata, a pećnicu zagrijati na 230 stepeni. Premazati ih jajem i peći 8 minuta na 190, a ostalih 10-15 na 230 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak