Volite jaja sa mekanim žumanjcetom? Ovo je metoda za kuhanje koja će vas oduševiti

0
Radiosarajevo.ba
Volite jaja sa mekanim žumanjcetom? Ovo je metoda za kuhanje koja će vas oduševiti

Kuhana jaja izgledaju kao jedna od najlakših namirnica za kuhanje, ali u tome zapravo postoji umjetnost.

Bez prave tehnike, kućni kuhari će dobiti nedovoljno pečena bjelanca ili prekuhane žumanca koja postaju kredasta i siva. "Savršeno" jaje je "jaje s tekućim žumanjcem" s nježnim bjelanjcima koji okružuju zlatnu sredinu koja je sjajna i dovoljno debela da se namaže na tost.

Postizanje tog nivoa savršenstva izazvalo je beskrajne debate o temperaturi vode, vremenu kuhanja i tome da li početi s vrućom ili hladnom vodom. Ali prema iskusnim kuharima, postoji jedna jednostavna metoda koja eliminira sva nagađanja i osigurava džem od jaja svaki put.

Prema riječima kuhara u Minimalist Bakeru: "Jaje s tekućim žumanjcem možete zamisliti kao nešto između tvrdo kuhanog i meko kuhanog jajeta. Bjelanjak je potpuno zgusnut kao i kod kuhanog jajeta, ali razlika je u žumancu."

"Malo je stvrdnuto tamo gdje dodiruje bjelanjak (kao tvrdo kuhano jaje), ali mekano i 'džem' u sredini (kao meko kuhano jaje)!"

Državljanka BiH (36) osumnjičena da je u Crnoj Gori maloljetne sinove tjerala na prinudni rad

Recept za pohovano meso koje hrska kao čips: Gotvo je za samo 15 minuta

Sastojci

  • Jaja
  • Voda za kuhanje
  • Sol po ukusu
  • Biber po ukusu

Metoda

Za početak, u velikoj posudi prokuhajte vodu, a zatim lagano kašikom spustite jedno ili nekoliko jaja kako biste izbjegli pucanje.

Održavajte vodu da stalno ključa, a jaja potpuno potopljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak