Volite jaja sa mekanim žumanjcetom? Ovo je metoda za kuhanje koja će vas oduševiti
Kuhana jaja izgledaju kao jedna od najlakših namirnica za kuhanje, ali u tome zapravo postoji umjetnost.
Bez prave tehnike, kućni kuhari će dobiti nedovoljno pečena bjelanca ili prekuhane žumanca koja postaju kredasta i siva. "Savršeno" jaje je "jaje s tekućim žumanjcem" s nježnim bjelanjcima koji okružuju zlatnu sredinu koja je sjajna i dovoljno debela da se namaže na tost.
Postizanje tog nivoa savršenstva izazvalo je beskrajne debate o temperaturi vode, vremenu kuhanja i tome da li početi s vrućom ili hladnom vodom. Ali prema iskusnim kuharima, postoji jedna jednostavna metoda koja eliminira sva nagađanja i osigurava džem od jaja svaki put.
Prema riječima kuhara u Minimalist Bakeru: "Jaje s tekućim žumanjcem možete zamisliti kao nešto između tvrdo kuhanog i meko kuhanog jajeta. Bjelanjak je potpuno zgusnut kao i kod kuhanog jajeta, ali razlika je u žumancu."
"Malo je stvrdnuto tamo gdje dodiruje bjelanjak (kao tvrdo kuhano jaje), ali mekano i 'džem' u sredini (kao meko kuhano jaje)!"
Državljanka BiH (36) osumnjičena da je u Crnoj Gori maloljetne sinove tjerala na prinudni rad
Recept za pohovano meso koje hrska kao čips: Gotvo je za samo 15 minuta
Sastojci
- Jaja
- Voda za kuhanje
- Sol po ukusu
- Biber po ukusu
Metoda
Za početak, u velikoj posudi prokuhajte vodu, a zatim lagano kašikom spustite jedno ili nekoliko jaja kako biste izbjegli pucanje.
Održavajte vodu da stalno ključa, a jaja potpuno potopljena.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.