Vječito pitanje: Da li je zdravo jesti hljeb za doručak?
Mnogi od nas redovno jedu hljeb za doručak ili neka peciva. Hljeb se smatra dobrim izvorom energije jer je bogat ugljikohidratima koji povećavaju nivo energije nakon probave.
Ali, hljeb je bogat kalorijama i sadrži vrlo malo hranjivih tvari. Zato nije dobra ideja da on bude dio vašeg doručka.
Osim što je siromašan hranjivim tvarima, hljeb također može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, a evo koji su to.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Abnormalni nivoi šećera u krvi
Konzumacija hljeba na prazan želudac može dovesti do povećanja razine šećera u krvi, što dovodi do opasnosti od dijabetesa tipa 2. Hljeb, naime, ima visoki glikemijski indeks (GI) koji dovodi do visokog nivoa šećera u krvi.
Nadutost
Hljeb je bogat natrijem, što može uzrokovati nadutost i druge probleme s probavom. Doručak bogat natrijem loš je za želudac jer je vrlo teško probavljiv. Zato, nikada nemojte započinjati dan kriškom bijelog hljeba.
Zatvor
Hljeb može uzrokovati zatvor i pražnjenje crijeva može postati bolno. Zato ga izbjegavajte rano ujutro. Prvo pojedite nešto lagano, a zatim možete dodati pšenični hljeb za doručak.
Može povećati osjećaj gladi
Bijeli hljeb ima visoki glikemijski indeks (GI), što može povećati glad i dovesti do prejedanja. Također, trebate imati na umu da bijeli kruh ima visoki sadržaj ugljikohidrata u usporedbi s crnim hljebom.
Nije jako hranjiv
Za razliku od drugih namirnica, hljebu, posebno onom bijelom, nedostaju hranjive tvari. Ne dobivate nikakva vlakna, javlja Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.