Užitak za cijelu porodicu: Savršen recept za domaći pileći paprikaš

0
Radiosarajevo.ba
Užitak za cijelu porodicu: Savršen recept za domaći pileći paprikaš

Sastojci koje možete pronaći na svakoj pijaci ili u trgovini, jednostavna priprema, a na kraju i neodoljivo meko meso u finom, gustom umaku. Može li bolje? Pileći paprikaš idealan je za bogat ručak.

Odlična je to domaća hrana za utjehu u kojoj mogu uživati sve generacije. Pileći paprikaš najbolje ide uz domaće rezance, njoke, palentu ili pire krumpir. Preostaje ti još samo dodati omiljenu sezonsku salatu i uživanje u slasnom ručku može početi.

Sastojci

  • piletina 500 g
  • luk 2 kom
  • mrkva 3 kom
  • celer - korijen 0,25 kom
  • koncentrat paradajza 2 kašike 
  • poblano paprika 2 kašikice
  • kiselo vrhnje 3 kašike 
  • pileći temeljac 600 ml
  • listići svježeg peršina
  • suncokretovo ulje 2 kašike 
  • sol
  • crni biber

Priprema

Piletinu narezanu na komade posoliti i pobiberiti. Na tavi zagrijti ulje pa na svih strana zapeći meso. Meso izvaditi iz tave i na isto ulje dodati sitno sjeckani luk. Dinstati dok ne poprimi zlaćanu boju, a zatim dodati naribanu mrkvu i celer.

Kosovska policija negira da je prešla granicu sa Srbijom

Još kratko dinstati pa dodati temeljca toliko da prekrije povrće. Začiniti crvenom paprikom, dodati sol i biber prema ukusu, a zatim dodati i koncentrat paradajza. Dobro pomiješati pa dodati meso i pustiti da se kuha oko sat vremena.

U slučaju da temeljac ispari, svakako ga treba dodati još da na kraju dobijete bogat umak. Pred kraj kuhanja iz tave izvaditi meso i dio temeljca pa ga pomiješati s kiselim vrhnjem. Preostalo povrće u tavi usitniti štapnim mikserom i dodati mješavinu s kiselim vrhnjem. Dobro promiješati, vratiti meso, posuti svježim peršinom i poslužiti toplo uz prilog po izboru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak