Savršeni vikend doručak gotov za pet minuta: Uljevak od kukuruznog brašna
Jednostavno jelo koje će vaše subotnje jutro uljepšati neodoljivim mirisom i slasnim ukusom kukuruznog brašna i mladog sira.
Uljevak se može pripremiti za pet minuta, a tridesetak minuta nakon što ste ga stavili u zagrijanu pećnicu, uljevak je gotov.
Uljevak je praktičan jer trpi različite varijante koje zavise od namirnica koje trenutno imate pri ruci. Osnovu čine kukuruzno i bijelo brašno, malo masnoće i dodatak – mladi sir, naribana tikva, špinat...
Kosovska policija negira da je prešla granicu sa Srbijom
Sastojci za uljevak
2 šolje kukuruznog brašna
1 šolja bijelog brašna
1-2 jajeta
1 prašak za pecivo
1/4 šolje ulja
Malo obične ili mineralne vode
3-4 pune supene kašike mladog sira
1-2 supene kašike pavlake ili jogurta (nije obavezno)
Masnoća za podmazivanje pleha, najbolje puter
Najprije sve sastojke, osim sira, umutiti ujednačenu masu, u koju na kraju dodajte sir i kratko promiješajte, pazeći da se grudvice sira ne usitne previše.
Pleh premažite puterom i ulijte tijesto. Tijesto možete uliti i u kalupe, kao što smo to i mi uradili.
Pecite na 220 stepeni dok ne porumeni.
Gotov uljevak možete premazati mješavinom pavlake, jogurta i bijelog luka (po želji). Dobar tek!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.