Uz ovih 5 super savjeta vam jaja neće pucati dok ih kuhate
Kuhana jaja postala su prava umjetnička platna za kreativno izražavanje, posebno među našim mališanima.
No, prije nego što se upustite u bojanje, važno je znati kako pravilno skuhati jaja kako bi ostala netaknuta i spremna za ukrašavanje.
Evo nekoliko korisnih savjeta kako postići savršeno kuhana jaja:
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina
Odaberite svježa jaja
Ključno je odabrati svježa jaja kako bi se osiguralo uspješno kuhanje. Preporučuje se odabir jaja s najdužim rokom trajanja, a kod kuće možete provjeriti svježinu jaja stavljajući ih u zdjelicu s vodom - svježe jaje potonut će, dok će staro plutati.
Prilagodite temperaturu
Prije kuhanja, jaja izvadite iz frižidera barem dva sata kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi. Važno je izbjeći naglo šokiranje jaja vrućom vodom, pa ih prvo stavite u mlaku vodu, a potom postepeno zagrijavajte na šporetu.
Ovu biljku bacate i čupate kao korov, a veoma je efikasna ako imate plućne bolesti
Pazite na boju ljuske
Ljuska bijelih jaja često je tanja od smeđih, pa postoji veća vjerojatnost da će bijela jaja puknuti prilikom kuhanja.
Dodajte sol u vodu
Dodavanje dvije kašike soli na svake dvije do tri litre vode pomoći će smanjiti pucanje jaja i olakšati oguljivanje nakon kuhanja.
Kuhajte na laganoj temperaturi
Ključanje vode na previsokoj temperaturi može uzrokovati da jaja udaraju o stijenke posude i puknu, stoga je preporučljivo kuhati ih na laganoj vatri, piše 24Sata.
Slijedeći ove jednostavne savjete, možete biti sigurni da će vaša jaja ostati netaknuta i spremna.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.